Епідемія Дельти в Україні може бути гіршою, ніж у Росії - епідеміолог Андрій Александрін

14 липня 2021, 09:06
Пік захворюваності штамом Дельта проявиться в Україні в кінці жовтня-початку листопада.
коронавірус
Вірус Дельта в Україні може розбушуватися вже в липні / Reuters

Головний санлікар України Ігор Кузін повідомив, що в Україні вже найближчим часом може стрімко зрости кількість інфікованих новим індійським штамом коронавірусу "Дельта".

В інтерв'ю Главреду керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін розповів, коли чекати піку епідемії нового штаму і хто в групі ризику, чи буде в Україні новий локдаун восени, чи закриють громадський транспорт і відправлять дітей знову на дистанційне навчання, а також чи варто робити третю дозу Pfizer і вірити заявам про піврічний термін дії вакцинації.

- Низка фахівців стверджує, що збільшення захворюваності штамом Дельта в Україні може відбутися вже до кінця літа, деякі прогнозують його вже в липні. Які фактори, на вашу думку, можуть на це вплинути?

відео дня

- Фактор один - міжнародний індекс контагіозності (заразності). У Дельти він мінімум в чотири-п'ять разів більше, ніж уханьський штам. Тобто, якщо у уханьського штаму один заразний пацієнт інфікував приблизно 2-3 людини, то хворий Дельта-штамом інфікує вже мінімум 9-10 людей. І от у цьому і є його головний ризик.

- Існує думка, що прискорити процес зараження в Україні може поточний період відпусток. Наскільки це може позначитися?

- Ми повинні розуміти, що в України найбільша протяжність кордону з Російською Федерацією, де практично щодня встановлюються нові рекорди по захворюваності, госпіталізації та смертності. Тому тут не потрібно бути вундеркіндом, щоб зрозуміти, що цей штам скоро і до нас прийде. І оскільки основний епідеміологічно важливий шлях передачі - повітряний (а не крапельний, як раніше стверджувалося), це говорить про те, що для нашої країни, де немає механічної вентиляції, дуже небезпечно знаходитися в замкнутому просторі, тому що немає ніякого повітрообміну – немає надходження чистого збагаченого кисню, немає витяжки.

- Ви згадали Росію. Чи може в Україні повторитися та сама ситуація, що зараз спостерігається там?

- Я думаю, що може бути навіть гірше. Тому що у нас державна система безвідповідально підходить до вакцинопрофілактики груп ризику. Якщо люди 60+ вакциновані трохи більше 18%, то, звичайно, найближчим часом ми будемо бачити, що велика частина смертей і велика частина госпіталізацій буде якраз у цих групах.

- Тобто основні групи ризику у дельти - це літні люди?

- Літні люди і люди з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, дихальної системи тощо. І дуже добре порівняти хід подій з тим, що зараз спостерігається в Російській Федерації і Великобританії, де також дуже високе зростання захворюваності. Оскільки першочергово ці держави вакцинували групи ризику, то на схилі високої захворюваності зазначається різке зниження госпіталізованих і смертей. Ось вам і рівень відповідальності державної системи, коли вакциновані групи ризику, а ті молоді люди і діти, яке не представляє особливої загрози, не дають великих ускладнень.

Андрій Александрін
Андрій Александрін / Скріншот

- Виходить, що твердження про те, що Дельтою частіше заражаються підлітки – правдиве?

- Да. Дійсно підлітки заражаються, ковід молодіє і нові випадки з'являються серед дитячого населення (включно з важкими формами), але поки це не носить той масовий характер, як у групах ризику. І позаяк у Європі групи ризику вакциновані, відповідно тому там сьогодні і не помічений зростання госпіталізацій і смертності при тому, що рівень захворюваності там високий.

- Чи потрібно в такому випадку в Україні, як і в минулому навчальному році, перевести школярів і студентів на дистанційне навчання? Чи допоможе це знизити поширення?

- Їх потрібно переводити не на дистанційку, а стежити за мікрокліматом у закритих приміщеннях. Є цікава Гарвардська методика з визначення рівня вуглекислого газу в замкнутих приміщеннях, за допомогою якої можна чітко спрогнозувати, який рівень поширення повітряно-крапельних інфекцій в закритих приміщеннях. Стежити потрібно за трьома показниками: рівень вуглекислого газу, температура повітря і вологість. Щоб не допускати поширення інфекцій, потрібно використовувати природну вентиляцію (якщо немає грошей на створення механічної) і паралельно монтувати якісну механічну. Адже ми живемо у світі мікроорганізмів, а не вони в нашому, а тому нам доведеться навчитися з ними співіснувати. На жаль, за півтора року Україна системно взагалі нічого не зробила для того, щоб зробити цей крок назустріч і навчитися мінімізувати ризики. Єдиний шанс для українців уберегтися - це масова вакцинопрофілактика, яка поки не особливо вдалася.

- Чи багато вам відомо установ, де сьогодні контролюється питання вентиляції?

- В Україні такої культури практично немає. Більше того, на законодавчому рівні це питання не регулюється. Хоча з 1 січня в Україні набув сили санітарний регламент, що стосується певних вимог до дитячих садків і шкіл. У ньому, в принципі, написані правильні речі - наприклад, рівень вологості повітря в приміщенні повинен бути мінімум 40-60%, а температура - від 18 до 21 градусів Цельсію. Крім того, було видано постанову Кабінету Міністрів про посилення контролю щодо виконання цих вимог. Тобто держава видала папірець, але не дала ніякого додаткового фінансування школам і садкам і відразу ж посилила контроль, чим фактично створюються корупційні ризики і заново створюється та ж система хабарів, у якій ми жили раніше. Але роль держави - це не тільки видати папірець, а й дати готовий інструмент, яким би могли користуватися люди. А для цього потрібно запросити фахівців, які в цьому розбираються, зробити докладний стратегічний план по впровадженню інфекційної безпеки в садах і школах, прорахувати і закупити необхідну кількість обладнання і тільки потім встановити його в школи, навчивши при цьому дітей і батьків, тим самим схиливши батьків правильному використання. Іншими словами, це складна системна робота, якою потрібно займатися. Але в нашій країні цього не відбувається. Тому, як свого часу лаяли санепідслужбу (хоч і було за що), так зараз ми знову повертаємося до створення нової вертикалі - Центру з контролю захворювань - і даємо їй ті самі функції, які були у СЕС. Вони тепер теж будуть ходити, перевіряти, але ніхто не думає ні про соціально-критичні об'єкти, садки і школи, ні про транспорт. Тому ситуація, з якою ми зіткнемося незабаром, знову буде катастрофічною, після чого нам в черговий раз нинішній міністр охорони здоров'я розповідатиме про те, що під час пандемії ми втратили 900 медичних співробітників, наших ангелів-хранителів. Але це - злочинні заяви, за які чиновники мають сидіти у в'язниці і відповідати перед народом, оскільки Україна посідає перше місце в Європі за профзахворюваннями від COVID-19, і це чіткий показник того, що держава взагалі не цінує людські життя.

- У чому відмінність Дельти від попередніх штамів? Чи відрізняються його симптоми, перебіг хвороби і лікування?

- Як я вже сказав, найголовніша відмінність - в заразності. Дельта поширюється набагато простіше і легше і для того, щоб заразитися, потрібно набагато менше вірусу, ніж уханьського. З приводу симптоматики і протікання хвороби, то вони сильно не змінилися. Раніше, при уханьському штамі, говорили про додавання кишкових симптомів до стандартних - це ж спостерігається і зараз. Хоча рівень важких хворих зараз значно менше, ніж це було пару місяців тому.

- Чи може показник госпіталізацій збільшитися найближчим часом? Як скоро це може статися?

- На сьогоднішній день це неможливо прогнозувати, тому що, по-перше, люди поїхали відпочивати. Усе залежатиме від того, як часто люди будуть перебувати в замкнутому просторі. У будь-якому випадку, можна припустити, що зростання захворюваності піде з міст-мільйонників, де щільність населення значно вища, ніж у сільській місцевості. Швидше за все, до нас Дельта прийде як з РФ, так і з Європи, тому що ми не помічаємо проблему і на сьогоднішній день в Україні значно знизилася кількість тестованих. Більше того, не проводиться система епіднагляду, яка дозволяє визначити, які саме штами коронавірусу циркулюють на території України. Дельта у нас, напевно, вже є, але ми її просто не виявляємо.

- Як же тоді МОЗ заявляло саме про виявлення Дельти, якщо штами не виявляються?

- Виключно завдяки ініціативі Інституту мікробіології НАН України, де є секвенатор - лабораторне обладнання, яке дозволяє обчислювати мутації штамів, які циркулюють - вони це зробили за свої гроші. Але Кабмін ніякого фінансування на це не виділяв.

- Ви раніше сказали, що Дельта може потрапити до нас з Росії та ЄС. Оскільки міграція між країнами завжди сприяє поширенню інфекцій, як ви вважаєте, чи варто було Україні дозволяти поїздки в ті країни, де Дельта активна?

- Звичайно, потрібно було встановити жорсткий контроль всіх в'їжджаючих - тестувати їх або, як мінімум, щоб вони проходили карантин. Але, як показала півторарічна практика, у нас всі ці заходи не виконуються або робляться тільки для хайпу і піару. Як я вже говорив, Україна показала свою некомпетентність щодо впровадження програми інфекційної безпеки. І єдина можливість, завдяки якій ми можемо врятувати значну частину населення - це масова вакцинація.

коронавірус, лікарня
Вірус дельти може потрапити в Україну з Росії та ЄС / Фото Reuters

- Говорячи про вакцини, ряд країн ЄС, зокрема, Франція, виступає проти реєстрації російської вакцини, Росія ж, наприклад, не хоче реєструвати американську. З чим можуть бути пов'язані ці вакцинні війни?

- Це виключно політичні та фармацевтичні війни за ринки збуту вакцин. Насправді питання легко вирішується - тільки ті вакцини, які рекомендовані для екстреного використання з боку ВООЗ можуть бути використані для населення. Слава богу, що всі вакцини, які використовуються - Pfizer, AstraZeneca і її індійський і Південнокорейський аналоги, Китайський CoronaVac, Johnson&Johnson - всі рекомендовані ВООЗ. Тут, до речі, теж присутній політичний підтекст, так як ряд європейських країн відмовляються визнавати вакцинацію тим же CoronaVac або індійської AstraZeneca. І в цьому випадку страждає авторитет ВООЗ, тому що її члени, які платять за участь в ній, ігнорують її ж рекомендації. Російську вакцину ВООЗ не схвалила і якщо Франція її не реєструє, то правильно робить.

- А як щодо української вакцини? Якщо така з'явиться, чи буде вона затребувана?

- Якщо вона пройде всі етапи контролю, ефективності і буде затверджена з боку ВООЗ, то цілком. Але я дуже сумніваюся в потенціалі наших лабораторних співробітників через відсутність нормальної матеріальної бази. Крім того, у нас вкрай популістський політикум, який багато обіцяє, але коли доходить до справи, не виділяє фінансування. Тому я не особливо вірю в реалізацію даного проекту.

читайте такожВ Україні почали прищеплювати вакциною Pfizer всіх бажаючих: як її можна отримати- З тих вакцин, які застосовуються в Україні, чи можете виділити ті, які більш ефективні в порівнянні з іншими?

- Усі вакцини, які зареєстровані в Україні, є ефективними і безпечними. Якщо говорити про плюси і мінуси, то їх можна знайти в кожній із вакцин. Тому якщо вам пропонують вакцинуватися, йдіть вакцинуватися тою, яка є в наявності. Інших передумов я б не виділяв - що американська краще китайської або Індійська AstraZeneca гірше італійської - вони всі приблизно на однаковому рівні. І найголовніша "фішечка" усіх вакцин в тому, що вони мінімізують госпіталізацію важких форм і на 99% - летальність від COVID-19.

- У випадку з Дельтою, чи є у вакцинації запас? Чи по-різному може реагувати організм людини, який, наприклад, зробив щеплення влітку і навесні? У кого тоді менше шансів захворіти?

- Після вакцинації першою дозою потрібно 24 дні для того, щоб виробився певний титр антитіл - тоді вважається, що у людини менше шансів захворіти. Але жодна вакцина не забезпечує повний захист від захворювання. Тобто вакцинована людина може захворіти, але цей відсоток мізерно малий - за даними CDC (Центру з контролю захворювань США), вакциновані хворіють лише в 0,01%. Це дуже низький відсоток.

- Пфайзер заявив про можливість введення третьої вакцини для протидії Дельті. Чи спрацює вакцинація як захист в Україні, якщо українці не встигнуть її зробити, наприклад, якщо не буде достатньо вакцини і зроблять тільки дві?

- На сьогоднішній день жодних даних, які доводять те, що це [третя доза вакцини] необхідно, немає - поки всі дослідження говорять про те, що безглуздо вводити третю дозу. Тому це просто фарм-хід - Пфайзер, як і будь-яка комерційна організація, намагається продати ще більше своєї продукції.

- Відповідно, заяви про те, що вакцинація діє всього півроку - теж фарм-хід?

- Так, це теж. Дуже мало часу пройшло, це питання ще вивчається - як ми з вами пам'ятаємо, першою країною, яка почала масову вакцинацію ще в грудні 2020 року, була Великобританія. Тому поки нам потрібно більше терпіння і скоро ми побачимо репрезентативні дослідження, які дозволять розвіяти всі ці міфи.

Вакцина Pfizer
Необхідність у третій дозі вакцини Pfizer - це фарм-хід виробника,
вважає епідеміолог Андрій Александрін / Reuters

- А як ви вважаєте, чи потрібно змішувати вакцини?

- В Україні в експертній групі МОЗ це питання вже обговорюється і нібито скоро повинні вносити зміни в нормативну документацію. Але поки змішування різних вакцин, наприклад, що містить РНК (Пфайзер, Модерна) з векторними (AstraZeneca), не передбачено. Тому, щоб отримати другу дозу тією ж вакциною, яка була введена при першій дозі, потрібно звертатися до свого сімейного лікаря або за місцем вакцинації, і вам повинні будуть забезпечити вакцинацію другою дозою згідно з графіком.

- МОЗ нещодавно повідомив, що дві дози вакцини в Україні отримали трохи більше 1 мільйона осіб. У масштабах країни - це мізер. Чи варто, у зв'язку з цим, очікувати, щонайменше, тих же цифр захворюваності, що були в Україні минулої зими і навесні?

- Я також вважаю, що це ніяк не вплине на створення колективного імунітету. Для того, щоб він виробився, нам потрібно вакцинувати мінімум 60-70% населення. Цифра в 1 мільйон вакцинованих - нікчемна і не впливає на загальну ситуацію.

- Ви нещодавно спростовували думку про те, що у третини українців вже є імунітет. Як, на вашу думку, реально виглядає ситуація?

- Не знаю, тому що у нас немає системи епіднагляду і ніхто дані відверто не показує. Судячи зі свого оточення, велика частина перехворіла коронавірусом, і велика частина вже пройшла повну вакцинацію. Були дані, які показувала одна з мережі лабораторій України, згідно з якими ще в січні - лютому практично 50% людей, які здавали аналізи, мали титр антитіл, який вказував на те, що вони перехворіли коронавірусом. Зараз, ймовірно, цей відсоток вже набагато більше.

читайте такожАтака штаму "Дельта" на Україну: експерт попередив про ще одну небезпеку від COVID-19- Раніше ви сказали про зниження кількості тестованих. Наскільки цифри в 500-600 нових випадків відображають реальну картину?

- Нинішній міністр Ляшко сильно підганяє загальну кількість виявлених випадків до кількості одужали. Але за фактом відбувається якась статистична безглуздість, коли протягом декількох тижнів кількість госпіталізованих перевищувала кількість нових випадків на 150-200%. Для довідки, кількість госпіталізованих в США і Великобританії ніколи не перевищувала більше 5% від нових випадків. Тобто те, що відбувається в Україні - це якийсь сюр. Крім того, варто також звернути увагу і на те, коли у нас спочатку показують 200, а через день - 600 випадків, а після цього - знову 200, це говорить про відсутність системної діагностики. Також звертаю увагу на процентне співвідношення тестів, якими тестують. Сьогодні більшою мірою тестують швидкими тестами, які не є високоефективним методом виявлення COVID-19. Тому є маніпуляції з боку державної машини, які не мають правдивої інформації.

- Коли чекати піку епідемії штаму Дельта в Україні?

- Швидше за все, це станеться ближче до осені, коли діти повернуться з літніх канікул і підуть в організовані колективи без вентиляції. І вже до кінця жовтня-початку листопада ми побачимо різкий спалах коронавірусу.

- Якщо зростання захворюваності буде критичним, чи може влада (в тому числі, місцева) вдптися до посилення карантинних обмежень і, відповідно, локдауну?

- Напевно, можуть і підуть на це, тому що більше у них ніяких інструментів не буде. Влітку потрібно було відпрацьовувати ті ж дитячі садки і школи, але цим ніхто не займається. Тому будуть ще локдауни.

- А як щодо громадського транспорту-чи можуть його знову закрити?

- І громадський транспорт, звичайно, будуть закривати, тому що нерозумно закривати ТРЦ, де є вентиляційні системи і при цьому залишати громадський транспорт, де люди в годину-пік набиваються, як оселедці до бочки. У цьому випадку через одного інфікованого буде хворіти вся маршрутка, тролейбус або трамвай. Тому можна припустити, що транспорт теж закриватимуть.

- Якщо ситуація погіршуватиметься, чи можуть у нас вдатися до примусової вакцинації?

- Не можуть, тому що вакцинація в усьому світі не є примусовою - це буде порушенням прав людини і я впевнений, що у нас такий закон не ухвалять.

- Чому взагалі з'являються нові мутації і чому кожна нова з них небезпечніша за попередню? Чи можливий варіант, коли штами перестануть з'являтися?

- Мені це питання теж цікаве. Раз з'являються мутації, значить, поки вірус поводиться дуже агресивно і має певну циклічність. Але сподіваємося, що незабаром він перестане мутувати. Тут дуже важлива різка реакція різних країн світу і їх дії з масової вакцинації свого населення. Ми повинні переставати давати можливість вірусу передаватися і шукати собі господаря у вигляді людини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти