Не корисна, але дешева: Чому Україна закуповує малоефективну вакцину AstraZeneca

10 лютого 2021, 09:10оновлено 10 лютого 2021, 10:46
Вакцина AstraZeneca, якою збираються щеплювати більшість українців різного віку, не підходить літнім людям і малоефективна проти нових штамів, тому в Україні вона може не принести користі.
вакцина
Вакцинація в Україні стартує з наступного тижня / Reuters

Вже з наступного тижня в Україні має стартувати вакцинація від коронавірусу. щеплювати українців збираються вакцинами від чотирьох іноземних фірм-американської Pfizer (117 тисяч доз), китайської Sinovac (1,8 млн доз), американської Novavax і шведсько-британської AstraZeneca (усього – 12 млн доз).

Ефективність останньої викликає багато питань-вакцина не підходить літнім людям і малоефективна проти нових штамів, які можуть з'явитися вже після вакцинації. А тому, є великий ризик того, що по приїзду в Україну вакцина може не принести користі.

Але відмовитися ми не можемо

AstraZeneca - це третя затверджена в Євросоюзі вакцина, після американських Pfizer і Moderna. Ефективність AstraZeneca також поступається американським вакцинам - в середньому 70% проти 95%.

відео дня

При цьому у AstraZeneca, на відміну від американських конкурентів, є беззаперечний плюс – її ціна, 5 євро за дві дози, необхідних для імунізації, проти понад 30 євро відповідно. Ймовірно, саме ця "перевага" і стала ключовою в питанні закупівлі вакцини для України. Тим не менш, саме AstraZeneca останнім часом викликала дуже багато питань на Заході.

Проблеми виникли у літніх людей, які знаходяться в групі ризику. Так, кілька днів тому німецькі ЗМІ повідомляли, що у цієї категорії громадян ефективність британської вакцини від ковіду становить лише 8%.

читайте такожПоставку китайської вакцини в Україну можуть перенестиНезважаючи на те, що в самій компанії це твердження німецьких журналістів назвали "абсолютно невірним", низка країн Європи все ж вирішили не ризикувати і відмовилися вакцинувати нею своїх бабусь і дідусів. Незважаючи на те, що ВООЗ закликала не ігнорувати AstraZeneca, офіційно відмовилися вже в 11 державах - Греції, Іспанії, Франції, Німеччини, Бельгії, Данії, Швеції, Нідерландах, Польщі, Італії, Португалії.

До слова, Європейське агентство лікарських засобів, яке видало дозвіл на застосування британської вакцини в ЄС наприкінці січня, також уточнило, що схвалило вакцину саме на підставі успішних випробувань на людях молодше 55 років. В Україні ж, якщо вірити поясненням голови МОЗ Максима Степанова, який особисто домовлявся про постачання AstraZeneca, від вакцинації літніх людей британською вакциною відмовлятися поки не планують і пропонують дочекатися "фактів".

"Є різні повідомлення, а є факти. Якщо ми будемо мати підтверджуючі факти, то будемо говорити", - заявив Степанов В ефірі одного з телеканалів.

Не та вакцина

Більш того, є велика ймовірність, що в Україну потрапить не зовсім та AstraZeneca, якою щеплюють громадян Євросоюзу. Згідно з повідомленням на сайті офісу президента, вакцина, яку привезуть нам, виготовляється в Індії, на заводі фармкомпанії Serum Institute за британською ліцензією, а не йде безпосередньо з Великобританії.

Як пояснив Главреду стратег, інфекціоніст, консультант з управління змінами Вадим Арістов, швидше за все, саме AstraZenecа буде основною вакциною, якою будуть щеплювати українців різного віку. Він пояснює, що портфоліо з детальними даними досліджень подавалися виробником британському і європейському регуляторам в закритому вигляді. Регулятори в своєму рішенні дали стриманий коментар про недостатність даних по реакції на вакцину у літніх людей, але в підсумковому рішенні про допуск вакцини на ринок ніяк не обмежили верхню планку віку.

"Це був компроміс, тому як в тій же Британії розгулявся Британський штам, тривав локдаун, був недолік поставок вакцин Pfizer і тому було необхідно знайти альтернативу, щоб зупинити епідемію. У випадку з Європейським фармацевтичним агенством воно, як і всі великі органи ЄС, дублює функціонал національних органів і приймає компромісні рішення, які дбають про інтереси малих європейських країн. Тому великими країнами ЄС і були прийняті рішення про власні обмеження використання за віком", - говорить Арістов.

За словами експерта, у цьому питанні в України не залишається вибору через відсутність державної політики, яка б посилювала державні інститути, зокрема, Державний експертний центр. Йому б слід було провести власну експертизу закритого портфоліо вакцини і винести своє рішення про межі її застосовності для імунізації населення країни.

"Зараз ми не можемо робити висновків про неефективність вакцини, але ми можемо бачити рішення інших країн, що володіють більшою інформацією, ніж ми. У нас є потенціал розширити закупівлю китайської вакцини, купити Novavax, яка тільки закінчує свої дослідження і теж проводиться в Індії. А подаровану вакцину AstraZenecа перенаправити для використання тим, хто молодший. Але без володіння повною інформацією і власної експертизи поки ми приймаємо рішення наосліп, на бездумній вірі, що все західне – якісне", - говорить Арістов і зазначає, що надалі Україні варто було б вписувати в контракти про постачання пункт про відмову від вакцин у разі їх доведеної неефективності для циркулюючих в країні нових варіантів коронавірусу. Адже навіть якщо вони подаровані – держава нестиме витрати на їх утилізацію.

Поки доїде до України, може застаріти

Ще один важливий нюанс, який викликає побоювання – неефективність AstraZeneca проти мутацій коронавірусу.

Зокрема, днями британський Financial Times опублікував результати спільного дослідження Оксфорда і Вітватерсрендського університету з ПАР, де нещодавно виявили новий штам COVID-19. У країні відклали заплановану вакцинацію за допомогою AstraZeneca оскільки дослідження вказало на обмежений ефект вакцини проти мутації SARS-CoV-2, що лютує в країні. Уточнюється, що тип мутацій, що викликав зростання захворюваності в Південній Африці і Бразилії, знижує ефективність препарату.

При цьому ПАР отримала 1 млн доз AstraZeneca і тепер не знає, що робити - колоти зараз не можна, а термін придатності вакцини закінчується в квітні.

читайте такожУ Путіна відреагували на різку заяву Зеленського щодо вакцини Супутник VУ відповідь на це, глава групи розробників вакцини, Сара Гілберт, заявила, що після виявленої уразливості, ближче до осені 2021 року технологію вакцини планують адаптувати, щоб надалі вакцина від коронавірусу працювала подібно вакцині проти грипу і могла генерувати антитіла відповідно до виявленого штаму.

"На сьогодні Україна навіть не знає, який точно варіант вірусу циркулює всередині країни – для цього нам необхідно будівництво власної лабораторії. Одна з мутацій, властива південноафриканському варіанту SARS-CoV-2, проявилася і в британському штамі. Оскільки він вже охоплює пів-Європи, швидше за все, піки в західних областях України викликані саме ним. Тому, через місяць-два, якраз коли ми завеземо AstraZeneca в Україну, ця вакцина може стати неактуальною", - говорить Вадим Арістов.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти