Армія України з боями до кінця року звільнить Херсон – Сергій Хлань

16 жовтня 2022, 19:35оновлено 21 жовтня 2022, 22:34
Війська РФ триматимуться за Херсон, треба готуватися до складних сценаріїв, вважає Сергій Хлань.
ВСУ, Херсон, Хлань
Херсон стане першим містом такого масштабу, яке звільнятимуть ЗСУ – Хлань / Колаж Суспільне Херсон, УНИАН, YouTube

Сили оборони України продовжують рух у Херсонській області з метою планомірного знищення угруповання противника на правому березі Дніпра. ЗСУ звільнили від російської окупації вже 75 населених пунктів. Оголошена Росією "влада" захопленої Херсонщини заявила про "евакуацію" з правобережжя Херсонщини та побоюється наступу української армії.

В інтерв'ю Главреду депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань розповів про перспективи звільнення правобережної частини Херсонщини, наслідки вибуху на Кримському мосту для логістики РФ, ситуацію на херсонському фронті, особистий наказ Путіна окупантам щодо Херсона та терміни деокупації Херсона. (Розмова записувалася 10 жовтня, - ред.)

Росія влаштувала ракетний терор України. Удари наносилися по критичній та цивільній інфраструктурі багатьох українських міст. На вашу думку, з якою метою Москва повернулася до такої "тактики"?

Це помста Путіна. Це його хворобливо-терористична сутність. Путін вже перейшов межу терориста. Тепер для нього вже немає різниці – цивільна чи критична інфраструктура. Він буде гатити.

Ми побачили удари в Києві по пішохідному мосту, центру міста, залізничному вокзалу… Путін битиме по цивільній інфраструктурі, можливо по засобах зв'язку, електропостачанню, ТЕЦах. Будуть наноситися удари по критичній інфраструктурі, агонія продовжуватиметься. Для захисту Україні, в першу чергу, потрібні засоби протиповітряної оборони. Треба перебувати в укриттях задля того, щоб максимально себе убезпечити.

Ракетними обстрілами 10 жовтня Путін перейшов межу. Він показав, що для нього вже немає різниці між цивільними та військовими. Якщо раніше він брехав і якось намагався прикриватися, тепер він відверто перейшов до війни з цивільними людьми і критичною інфраструктурою України.

Як я розумію, є ризик ударів Росії по центрах ухвалення рішень?

Думаю, удари наноситимуться всюди. Росія буде намагатися бити і по центрах ухвалення рішень, і загалом по інфраструктурі. Мета Путіна – залишити Україну без тепла і світла.

Армія України зробила успішний ривок на північному сході Херсонської області. Звільнено багато населених пунктів, війська продовжують свій рух. Як, на вашу думку, у подальшому розвиватиметься ситуація?

На півдні України тривають контрнаступальні дії. Здебільшого вони проходять на півночі області, де ми бачимо значне просування наших Збройних сил.

Скрізь призму ситуації у Херсонській області треба згадувати і про Кримський міст. Росія використовувала його для забезпечення своїх військ на південному фронті. Жива сила і техніка прямували, в тому числі, і до окупованої Херсонщини. Послаблення забезпечення російських військ в цілому, а також по Кримському мосту, надає перевагу Збройним силам України.

Ми сподіваємося, що контрнаступальні дії продовжаться. На фронті з'являються перші російські мобілізовані, але їх поки що замало. У нас є час для того, щоб на першому етапі деокупації звільнити правобережну частину Херсонщини і відтіснити окупанта на лівий берег Дніпра. Після цього можна буде звільняти і лівобережну частину Херсонської області.

Як звільнення Херсону позначиться на можливій деокупації Криму?

Звільнення Херсону буде дуже знаковою подією. Це єдиний обласний центр, який вдалося окупувати Путіну, тому він так тримається за місто. На початку повномасштабної війни був окупований майже весь регіон з обласним центром включно. Процес звільнення Херсонщини триває, і для Путіна є принциповим її утримання.

Для України звільнення будь якого міста або населеного пункту є важливим. Так само знаковою стане деокупація Херсона. Повернення міста під контроль ЗСУ продемонструє, що окупант не контролює жодного обласного центра, окрім Донецька і Луганська. Для РФ стане психологічним ударом картина, коли після її повномасштабного вторгнення окупованими залишаться частково Запорізька і Херсонська області без обласних центрів. Для того, щоб виправдати ситуацію, вони в своєму пропагандистському стилі почнуть вигадувати щось на кшталт "жесту доброї волі" або "перегрупування".

Україні теж критично важливо повернути Херсон і контроль над правим берегом Дніпра. Коли ми контролюватимемо весь правий берег, буде набагато легше починати звільнення лівобережжя Херсонщини. Можна буде тримати під вогневим контролем абсолютно всю Херсонську область до Чонгару.

Ви нагадали про те, що Херсон став єдиним обласним центром, який вдалося захопити Росії. Чому, на вашу думку, склалася така ситуація?

Це питання підготовки. У місті не були готові до оборони. Пам'ятаю дні, коли ра**исти колонами їхали через Чонгар, Чаплинку, Каланчак. Перші сили взагалі йшли на Маріуполь, і тільки треті-четверті колони пішли на Херсон.

Можна було підірвати Антонівський залізнодорожний та автомобільний мости. Я вже не кажу про Чонгарський міст, багато питань щодо Чонгару. Можна було не дати ворогові зайти до Херсону і форсувати Дніпро.

Банально не було сил та підготовки. Після війни обов'язково даватимуться відповіді на всі ці питання. Зокрема, чому так відбулося, чому не спрацював план оборони області, який створювався військовими, розроблявся і затверджувався головами ОДА.

Є питання і стосовно територіальної оборони – вона фактично була розпущена, в Херсоні її практично не було. Фінансування тероборони було на нульовому рівні у рік, коли всі кричали, що буде російське вторгнення.

Питань дуже багато. З часом обов'язково будемо їх задавати і шукати на них відповіді.

Ми часто чуємо, що російське угруповання потрапило в пастку на правому березі Херсонщині. Коли воно може опинитися в оточенні?

В північній частині Херсонщини окупанти були взяті в кільце – наші Збройні сили перейшли річку Інгулець та закріпилися у Давидовому Броді, Великій і Малій Олександрівці. Берегом Дніпра вони фактично взяли в кільце окупанта майже до Берислава. Наразі територія, яка потрапила в оточення, зачищається нашими ЗСУ. Залишилася невеличка частина Херсонщини – від Бериславу і до Дар'ївки – яка ділиться річкою Інгулець. Це правобережна частина Херсонської області.

Проте окупанти облаштовують свої позиції в Бериславі. Загарбники вважають його стратегічним містом, тому що це підступи до греблі Каховської ГЕС. В Бериславі вони облаштовують чергову лінію оборони для того, щоб утримувати місто. Це їхній наступній стратегічний пункт.

Логістика, якою користувалися росіяни на Херсонщині, розбита. Українські війська, за даними Оперативного командування Південь, контролюють всі переправи загарбників через Дніпро. На що у такій ситуації розраховує військове командування РФ щодо свого угруповання у Херсоні?

Не виходити з Херсону – це особистий наказ Путіна, про що свідчить інформація Інституту вивчення війни і британської розвідки, яка з'явилася трохи більше місяця тому. Окупанти зрозуміли, що з точки зору логістики їм важко там знаходитись. Після того як ЗСУ взяли під вогневий контроль транспортні артерії, перебування російських військ на правому березі Дніпра стало ризикованим для окупантів. Військові радили відійти з правого берега і закріпитися на лівому.

Але Путін дав особистий наказ будь-якою ціною триматися за правий берег, облаштовувати альтернативні переправи, використовувати будівельну техніку, налагоджувати мости і триматися будь-якою ціною. Окупанти не можуть забезпечити себе боєприпасами і технікою в повному обсязі і несуть великі втрати. Втім, вони ще тримаються.

Важко прогнозувати, скільки протримається угруповання російських загарбників у Херсоні. Є різні оцінки ситуації. Я вважав, що її падіння станеться у вересні. Сценарій не справдився тільки через особистий наказ Путіна. Прогнозується, що незалежно від бажань Путіна, Херсон буде звільнено до кінця року. Правобережну частину Херсонщини можна буде зачистити послідовними діями, які наразі відбуваються. Мова йде про виснаження тилів, польових складів, розташування орків і контроль над транспортними артеріями, щоб вони не перекидали сили і засоби та не підсилювали свої позиції на правобережжі.

На вашу думку, чи не бачать у Росії для себе небезпеку у потенційному оточені великого угруповання своїх військ у Херсоні? Все ж таки Москва може зітнутися з погіршенням свого становища у політичному і військовому плані.

Я думаю, вони про свою репутацію вже взагалі не піклуються. Вони тримаються на правому березі Херсонщині, незважаючи на великі жертви. Отже, їм байдуже.

Вони своїх військових використовують як гарматне м'ясо. Їм байдуже, скільки їх там поляже. Головне, щоб хворе бажання Путіна було виконано. Тому на них репутаційні ризики вже жодним чином не впливають.

В експертному середовищі говорять про те, що росіяни вибудували декілька ліній оборони біля Херсону і відступатимуть туди з інших позицій у Херсонській області. Які можуть бути сценарії утримання окупантами міста?

Стосовно звільнення Херсона дійсно складається дуже важка ситуація. Окупанти облаштовували фортифікаційні споруди навколо Херсона і укріплювалися на підходах до міста. Окупанти будуть триматися за Херсон.

У практиці армії України ще не було звільнень таких великих міст, як Херсон. Складно сказати, як надалі розвиватиметься ситуація. Деокупація великого міста передбачає важкий сценарій. Є фактори вуличних боїв, роботи артилерії у місті, присутності цивільного населення. Окупант триматиметься, тому прогнози робити важко.

Хотілося б, щоб окупанти, розуміючи складність ситуації і перспективи оточення, все ж таки відійшли. Але треба готуватися і до найгіршого сценарію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти