Україна з Курської області не піде: які цілі у Києва і чого чекати від ЗСУ

6 вересня 2024, 11:00
212
Бойовими діями в Курській області вдалося зірвати наступ РФ на одну з областей, під час операції війська виконують низку завдань, сказав Олександр Сирський.
Зеленський, ЗСУ в Курській області
Україна утримуватиме території в Курській області стільки, скільки буде потрібно, це частина плану перемоги - Зеленський / Колаж: Главред, фото: Офіс президента, УНІАН

Активна фаза бойових дій у Курській області триває вже місяць. За цей час українська армія взяла під контроль близько 100 населених пунктів. Операція, яка спочатку проводилася в умовах суворого режиму інформаційної тиші, стала ковтком свіжого повітря для України, здивувала союзників і внесла метушню до Кремля. Володимир Путін пропустив удар по своєму іміджу і пропаганді. Адже навіть за декілька тижнів у Росії, яка віроломно напала на Україну, не можуть пояснити, як так сталося, що тепер уже самі росіяни не контролюють частину своєї території.

Для України події в Курській області - частина кампанії, спрямованої на реалізацію плану перемоги у війні, про що відкрито говорить президент Володимир Зеленський. І Київ не збирається відмовлятися від територій на Курщині як інструменту, що має суттєво вплинути на політику Москви.

Чому Україна почала операцію на Курщині, як далі розгортатимуться події, і яка загроза російського контрнаступу в регіоні - розбирався Главред.

відео дня

"Ми застосували план А"

Президент Володимир Зеленський дав інтерв'ю американському каналу NBC News, в якому розповів про причини запуску операції в Курській області.

За його словами, заздалегідь було відомо, що росіяни можуть піти в наступ на Сумську область, тому українці вирішили діяти на випередження.

"Вона (Курська операція) пішла більш успішно. І тому ми застосували план А", - сказав гарант і додав, що події в Курській області - лише частина операції.

Території в Курській області утримуватимуться стільки, скільки потрібно

Президент акцентував увагу і на тому, що території в Курській області Україні не потрібні. Проте вони будуть утримуватися військами стільки, скільки військово-політичне командування вважатиме за потрібне.

"Нам не потрібна земля. Ми не хочемо приносити туди наше українське життя. Те, що ми робимо - це частина плану перемоги. Чому я і сказав, що Курська область - це крок іншої операції. Більш масштабної, військово-політичної, або військово-дипломатичної, якщо хочете. Але ми не будемо утримувати території вічність, ми будемо тримати стільки, скільки нам потрібно для всього плану", - пояснив Зеленський.

Володимир Зеленський
Україна не буде міняти одні території на інші, сказав Володимир Зеленський / Офіс президента

Україна не буде міняти території на території

Всупереч багатьом припущенням, згідно з якими Україна може обміняти території в Курській області на свої землі, глава держави сказав, що подібні кроки навряд чи є в планах Києва.

"Але сьогодні ми повинні робити відповідні кроки. Щоб бути сильнішими. І ця операція посилює країну - це факт. Це не означає, що ми будемо міняти одну територію на іншу", - додав Зеленський.

"Не допустити вторгнення, як на Харківському напрямку"

Одна з головних причин Курської операції - спроба зірвати плани росіян піти в наступ на Сумщині за аналогією з травневими подіями на Харківщині, сказав Главреду керівник програм із безпеки Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Павло Лакійчук.

"Він (Зеленський, - ред.) підтвердив, що Головне управління розвідки Міноборони України в травні мало інформацію про можливий напад російських військ на Сумщину саме з території Курської області. Адже Буданов про це говорив ще 14 травня. Тому намір завдати превентивного удару і не допустити ворожого вторгнення, як на Харківському напрямку, і став однією з головних причин проведення операції на Курщині", - каже експерт.

В операції є й інші цілі, нагадав співрозмовник.

"Зеленський раніше вже говорив і про деякі інші цілі Курської операції: відтягнути сили супротивника і послабити його в напрямку головного удару, на східному фронті, а також створити певну зону безпеки на півночі - на Сумському та Харківському напрямках", - уточнив Лакійчук.

Хто такий Павло Лакійчук?

Павло Лакійчук - військовий моряк у відставці. У період з 2013 до окупації Криму агресором Росією - керівник інформаційних проєктів аналітичного центру "Номос" у Севастополі. Був заступником головного редактора журналу "Чорноморська безпека". Асоційований експерт Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" у 2015-2016 роках. Член координаційної ради Громадянської ліги "Україна-НАТО".

Керівник програм з безпеки Центру глобалістики "Стратегія ХХІ".

Сфера дослідницьких інтересів: національна безпека держави, міжнародне і морське право, євроатлантичне співробітництво та історія військово-морського мистецтва, зазначено на сайті Центру глобалістики "Стратегія ХХІ".

Павло Лакійчук
Операція України на Курщині зірвала наступ у Сумській області - Лакійчук / Центр глобалістики "Стратегія ХХІ"

"Ми перенесли бойові дії на територію ворога"

За декілька годин після інтерв'ю Зеленського журналісти CNN опублікували бесіду з головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським. Як і Зеленський, він сказав, що українська армія операцією на Курщині запобігла ворожому наступу в Сумській області.

"Ми не дозволили їм діяти. Ми перенесли бойові дії на територію ворога, щоб ворог відчув те, що ми відчуваємо щодня", - заявив Сирський.

Головні цілі ЗСУ в Курській області

Сирський назвав успішною операцію в Курській області. Також він розповів про пріоритетні цілі в регіоні:

  • не дозволити Росії використовувати Курщину як плацдарм для нових наступальних операцій;
  • змусити Москву перекинути сили з інших напрямків;
  • створити зону безпеки, щоб росіяни не обстрілювали території України;
  • взяти полонених;
  • підняти бойовий дух армії та нації.

ЗСУ зупинили просування окупантів у напрямку Покровська - Сирський

Як стверджує головком, Кремль перекинув на Курщину десятки тисяч своїх військових, зокрема й найкращі десантно-штурмові війська. І завдяки цій ситуації зупинено просування окупантів на Покровському напрямку.

За його словами, інтенсивність наступу росіян знизилася.

"За останні шість днів ворог не просунувся на Покровському напрямку ані на метр. Тобто наша стратегія працює. Ми позбавили їх можливості маневрувати і розгортати свої сили підкріплення з інших напрямків... І це ослаблення, безумовно, відчувається на інших напрямках. Ми помітили, що кількість артилерійських обстрілів, а також інтенсивність наступу зменшилася", - запевнив Сирський.

Олександр Сирський
Українські війська зупинили стрімке просування росіян на Покровському напрямку - Сирський / Telegram-канал О. Сирського

Як далі розгортатимуться події в Курській області

Перспективи подальшого просування української армії залежать від наявності резервів, пояснив Павло Лакійчук. Причому йдеться не лише про солдатів, а й військову техніку.

"Загалом найкращий варіант для військ, які зайшли на територію противника на таку глибину, - збереження логістичних ланцюжків між своїми регіонами і на території противника. Тоді угруповання може проводити ефективні бойові дії", - пояснив експерт.

"Очевидно, буде зачищено від ворога"

Надалі просування Сил оборони на Курщині навряд чи буде масштабним, прогнозує Лакійчук. Але акцентує увагу на тому, що територія на лівому фланзі буде зачищена.

"На мою думку, надалі просування українських військ Курською областю, найімовірніше, буде обмеженим. Це демонструють і спостереження за ситуацією: спочатку був стрімкий прорив, а потім наступальні темпи поступово знизилися. Єдине, на лівому фланзі, там, де річка Сейм, уся територія явно буде зачищена від ворога", - припустив експерт.

Але все залежить від того, якою буде ситуація, адже території треба утримувати.

"Подальші події залежатимуть від військово-політичного розкладу. Території на Курщині треба буде тримати якомога довше, бо якщо українські війська звідти підуть, ворог знову почне тероризувати наші північні регіони", - резюмував Лакійчук.

"Скільки б Путін не упирався..."

Росіяни не можуть зупинити ЗСУ в Курській області, оскільки вони намагаються прив'язуватися до опорників і окопів, які українці просто обходять, зазначив в інтерв'ю Главреду полковник запасу, військовий експерт Олег Жданов.

Українці обходять опорні пункти, беруть ворожі сили в оточення і змушують їх або здатися, або залишити опорники.

Володимир Путін
Путін змушений буде формувати фронт у Курській області, вважає Олег Жданов / Скріншот YouTube

"Скільки б Путін не упирався, але соціальна і політична обстановка всередині Росії змусить його знімати війська з основного фронту і формувати фронт у Курській області. Коли він буде це робити, нам потрібно буде дуже швидко окопатися", - додав Жданов.

Хто такий Олег Жданов

Олег Володимирович Жданов (30 березня 1966, Дрезден, НДР) – радянський та український військовик, полковник запасу ЗСУ, український військовий експерт.

З 2016 року часто пише статті в українській, російській, білоруській та іракській пресі. Відкрив власний ютуб-канал, у якому випускає відео з аналітикою бойових дій, де має понад 900 тисяч підписників та 63 млн переглядів, пише Вікіпедія.

Чи підуть війська РФ у контрнаступ у Курській області

Контрнаступу росіян на Курщині поки що не буде, припустив військовий експерт Михайло Жирохов. Він розповів, що ворог вирішуватиме, наступати чи ні, щоб спробувати вибити українські війська, взимку або в рамках зимово-весняного періоду.

"Після того, коли буде зрозуміло, якими будуть підсумки битви за Покровськ, росіяни отримають можливість для перекидання своїх військ і застосування більшої кількості резервів. Тоді вони вже вирішуватимуть питання щодо проведення контрнаступу на Курщині", - наголосив Жирохов.

Хто такий Михайло Жирохов?

Михайло Жирохов – український історик та журналіст. Народився 19 листопада 1974 року в місті Комсомольске Донецької області. Автор близько 300 друкованих праць, які були опубліковані у виданнях України, Чехії, Сербії, РФ та інших країнах.

Спеціалізується на конфліктах на пострадянському просторі та історії авіації, пише Вікіпедія.

Главред рекомендує:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти