Чим завершиться битва за Покровськ і що загрожує Дніпропетровщині: інтерв'ю з Жироховим

5 вересня 2024, 09:00оновлено 9 вересня, 11:22
3629
Взимку-навесні 2025 року агресорка Росія плануватиме контрнаступ у Курській області, все залежить від ситуації з Покровськом, вважає Михайло Жирохов.
Жирохов, Днепр, войска РФ
Якщо росіяни окупують Покровськ, вони зможуть розгорнути наступ у напрямку Дніпропетровської області, або двох міст – Жирохов / Колаж: Главред, фото: соцмережі, Міноборони РФ, Wikimapia

Ситуація на Покровському напрямку стала епіцентром бойових дій на фронті. Російські окупанти намагаються добитися там максимального просування й активно кидають піхоту на штурми. Ворог систематичними атаками прагне виснажити українські війська та прорвати оборону. Військово-політичне командування працює над тим, щоб стабілізувати ситуацію.

В інтерв'ю Главреду військовий експерт, історик і журналіст Михайло Жирохов поділився своїм баченням ситуації на Покровському напрямку, оцінив ймовірність загрози Дніпропетровській області, розповів, коли почнеться битва за Покровськ, пояснив, як ЗСУ можуть зупинити просування росіян у напрямку міста і зробив прогноз щодо термінів контрнаступу противника в Курській області.

Британське видання The Times опублікувало матеріал, у якому йдеться про те, що Росія може захопити всю Донецьку область і навесні наступного року буде загрожувати уже Дніпропетровщині. На вашу думку, наскільки імовірним є цей сценарій? Які у росіян можуть бути плани?

відео дня

Я думаю, що в умовах поточної ситуації на фронті будь-які прогнози – вкрай невдячна справа. Всі прогнози є орієнтовними і умовними. Тому що наразі навіть не зрозуміло, чим завершиться осіння російська наступальна кампанія. Літня кампанія вже закінчилася, але восени буде наступний раунд. Передусім очікується битва за Покровськ, і за результатом цього протистояння стане зрозуміло, чи підуть росіяни далі.

Для проведення активних бойових дій залишилося ще десь два місяці. Орієнтовно це період з вересня-жовтня і до початку листопада. Надалі виникнуть проблеми із комунікаціями, відійде "зеленка" й інтенсивність боїв знизиться. Тому саме від подій, які будуть протягом цих двох місяців, залежатиме подальший розвиток ситуації на фронті.

Наразі росіяни сконцентрували максимальні зусилля задля того, щоб вийти до Покровська або навіть взяти місто під контроль. Вони просуваються у напрямку Селидового, у районі навколишніх населених пунктів вже точаться бої, проте у Сирського є резерви, які командування ще може використати. І тут можливі два варіанти розвитку подій: Україна задіє резерви і перейде в глуху оборону, внаслідок чого росіянам до кінця року не вдасться взяти Покровськ, або противник усе-таки захопить Покровськ. Якщо стане можливим другий варіант, росіяни у зимній період будуть збирати резерви, щоб згодом розгорнути наступальні дії у напрямку Краматорська і Слов'янська чи Дніпропетровська.

Як конкретно діятиме противник – невідомо. Предметно про це можна буде говорити, імовірно, у грудні-на початку січня, коли буде зрозуміла розстановка сил на Покровському напрямку.

Чим завершиться битва за Покровськ і що загрожує Дніпропетровщині: інтерв'ю з Жироховим
Коротко про Покровськ, на який націлилися російські окупанти / Інфографіка: Главред

Восени все-таки слід очікувати на другий етап наступу росіян?

Так, вони вже зараз готуються до цього етапу: максимально підтягують резерви і отримують бойову техніку. Тут як у плановій економіці – все орієнтовано на півріччя. Зараз заводи вже здають планові партії техніки, які раніше були профінансовані. Якщо подивитися на те, що пишуть російські джерела, можна дізнатися, що до армії уже передали бойові машини піхоти БМП-3, іншу бронетехніку, а також партію бойових літаків Су-34.

Якою наразі є стратегічна мета наступу росіян на Донбасі?

Зараз їхня мета – вийти на адміністративні кордони Донецької області. Вочевидь росіяни мають й інші плани, але про це не говорять.

Ми бачимо, що на Покровському напрямку утворилася найскладніша ситуація. На вашу думку, чи є у Сил оборони України можливості для того, щоб зупинити стрімке просування противника?

Такі можливості є. Тут все залежить від того, чи запланував Генеральний штаб певний контрнаступальний маневр. Росіяни наступають на Покровському напрямку, у районі Селидового, втягуються в бої і роблять дуже уразливими свої фланги. Як на мене, вони мало уваги приділяють флангам.

У військовій науці, якщо казати про тактику, є такий маневр, який передбачає обрізання флангів і удар в основу наступального угруповання. І якщо Сирський запланував такий удар, плани росіян можуть бути зруйновані вщент. Це дуже ризикована операція, але ми вже бачили, що Сирський здатен на ризик.

Нещодавно головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський казав, що мета Курської операції – примусити росіян перекинути свої сили саме з Покровського та Курахівського напрямків до Курської області. Чи слід очікувати перекидання противником резервів з Покровського напрямку на Курщину?

Про це можна буде говорити лише тоді, коли буде зрозуміло, якою буде ситуація у найближчі два місяці. Якщо росіяни упруться в фортифікаційну лінію під Покровськом і не зможуть там просуватися, то потраплять у позиційний глухий кут. І тоді вони не будуть битися лобом у цю лінію, а перекинуть сили на Курщину. В цій ситуації не можна недооцінювати росіян, ази військової тактики і стратегії вони розуміють.

Як загалом операція в Курській області позначиться на ситуації в війні? У статті The Times прогнозують, що цього року проривів на фронті не буде, і як Росія, так і Україна, роблять ставку на наземну війну у 2025 році.

На мою думку, наразі росіяни не будуть проводити контрнаступальну операцію на Курщині. Вони мають намір залишити такі плани на зимовий або зимово-весняний період, коли зможуть зібрати потрібні сили.

Після того, коли буде зрозуміло, якими будуть підсумки битви за Покровськ, росіяни отримають можливість для перекидання своїх військ та застосування більшої кількості резервів. Тоді вже вони вирішуватимуть питання щодо проведення контрнаступу на Курщині.

Курская
Росіяни цього року не зможуть перейти в контрнаступ у Курській області, вважає Михайло Жирохов / DeepState

Чи може розширитися операція Сил оборони України у Курській області?

Важко сказати. Ми не знаємо планів командування і можемо говорити лише про певні проміжні результати. На Курщині відбуваються свої події і теоретично не можна виключати того, що наші війська підуть, наприклад, на Льгов, Курчатов або просунуться на іншій ділянці курського фронту. В умовах інформаційної тиші важко аналізувати цю ситуацію.

Білорусь після початку операції ЗСУ на Курщині почала стягувати війська ближче до кордонів з Україною. Лукашенко постійно робить певні заяви. Як ви думаєте, чи може Росія вдатися до провокацій на півночі, щоб все-таки напряму втягнути Білорусь у війну з Україною?

Лукашенко цього не допустить. Він чудово розуміє, що білоруська армія не має достатнього рівня підготовки і у випадку бойових дій не втримає лінію кордону. Тому Лукашенко робить все, щоб Білорусь не втягнули у війну.

Його заяви – лише гра на внутрішню публіку. Намагається показати, що він не Путін, а може захистити білорусів. Риторика продиктована черговими виборами Лукашенка у Білорусі, які повинні відбутися у лютому наступного року. Лукашенко зацікавлений у тому, щоб не було повторення подій 2020 року.

Олександр Лукашенко
Лукашенко не хоче, щоб у Білорусі повторилися події 2020 року - Жирохов / Скріншот Пул Первого

Безумовно, провокації з боку Росії на півночі не виключені. Але якщо так станеться, росіянам доведеться брати на себе ще одну лінію фронту. Бо потішна білоруська армія дуже швидко посиплеться, а Путіну, якому потрібні війська для Курщини, Донбасу та інших напрямків, доведеться шукати сили, щоб тримати новий фронт.

Таким чином, зараз Путін не потягне відкриття нового фронту на півночі і Росії на поточному етапі війни це не вигідно?

Наразі не вигідно. Певні провокації можливі, але вони можуть бути лише локальними явищами, які не призведуть до масштабних військових операцій.

Хто такий Михайло Жирохов?

Михайло Жирохов – український історик та журналіст. Народився 19 листопада 1974 року в місті Комсомольске Донецької області.

Автор близько 300 друкованих праць, які були опубліковані у виданнях України, Чехії, Сербії, РФ та інших країнах.

Спеціалізується на конфліктах на пострадянському просторі та історії авіації, пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти