Японія висунула Росії претензії через Курильські острови

7 березня 2022, 20:44
Японія заявила, що південні Курили це їх суверенна територія.
Японія висунула Росії претензії через Курильські острови
Карта / скріншот

Під час виступу в Сеймі 7 березня прем'єрміністр Японії Фуміо Кісіда назвав південну частину Курильських островів японськими споконвічними територіями.

"Для Токіо зазначені острови - Північні території, які є предметом давньої суперечки з Москвою. Росія окупувала ці японські землі в 1945 році після Другої світової і як і раніше утримує під своїм контролем", - сказав Кісіда, передає Японське видання JIJI і Yomiuri.

Влада Японії останні роки утримувалися від формулювання "споконвічні території", коли говорили про "курили", але 7 березня, на 12-й день війни РФ з Україною, риторика змінилася.

"Північні території є територією, властивою Японії, територією, над якою Японія має суверенітет".

Нагадаємо, 28 лютого директор департаменту МЗС Японії Хідекі Уяма заявив, що Росія окупувала Південні Курили.

"Північні території окуповані, і ми вважаємо, що це суперечить міжнародному праву, як і здійснюється в даний момент напад російської армії на Україну", – сказав він.

Відзначимо, що проблема південних Курильські острови - це територіальна прикордонна суперечка між Японією і Росією про приналежність південних островів Курильської гряди.

Довідка: острови опинилися у складі СРСР після капітуляції Японської імперії у Другій світовій війні. Сьогодні на цих островах проживають близько 17 тис. росіян.

Російська сторона неодноразово заявляла, що суверенітет РФ над цими територіями має відповідне міжнародно-правове оформлення і не підлягає сумніву.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти