Виведення військ Росії і надія Путіна: у Вашингтоні зробили заяву щодо участі США на Донбасі

8 липня 2021, 07:10оновлено 8 липня 2021, 08:20
Мінський формат залишається важливим - до процесу прив'язані санкції проти Росії, які працюють на користь України, сказав Джон Гербст.
США, Прапор
Німеччина, Франція і Росія виступають проти участі США у перемовинах щодо Донбасу – американський дипломат / Reuters

Сполучені Штати Америки навряд чи візьмуть участь у перемовинах щодо Донбасу. Проти цього виступають РФ, Німеччина і Франція. Наразі росіяни не готові виводити війська зі сходу України, проте коли це трапиться, Москва почне перемовини з Вашингтоном. Мінський формат залишається важливим, оскільки до нього прив'язані санкції проти Росії. Про це заявив колишній американський посол Джон Гербст.

У ефірі телеканалу Україна 24 він сказав про те, що США, швидше за все, на перемовинах з врегулювання російсько-українського конфлікту на Донбасі не буде. Однак це не трагедія для Києва, тому що цей формат не вирішив питання агресії Москви щодо Києва.

"Я не очікую на те, що Америка стане частиною цього процесу, тому що Росія проти, і, я думаю, Німеччина і Франція теж проти. На мій погляд, це не трагедія для України, цей формат не дав нічого для вирішення проблеми російської агресії в Україні. Але це тому, що Росія наразі не готова вивести свої війська з Донбасу. Коли цей день настане, коли Росія виявиться готовою, вона говоритиме з Америкою, тому що розуміє, що Америка відіграє ключову роль в цьому. Мінський формат важливий тільки з однієї причини: у зв'язку з ним Євросоюз застосовує санкції проти Росії, і це на користь Україні", - зазначив Гербст.читайте такожУгода Байдена і Путіна щодо Донбасу: дипломат розкрив нову стратегію Кремля відносно України

Також він додав, що заява заступника голови МЗС РФ Сергія Рябкова про те, що Москва за певних обставин може погодитися на участь Штатів у перемовинах, не відповідають дійсності. У Росії продовжують сподіватися, що мінський формат продовжить бути інструментом тиску на Україну, а політичні реалії не дозволяють США підключитися до цього процесу.

"Я б не приймав цю заяву за правду. Росія вважає, що може вжити мінський формат, щоб тиснути на Україну. Так не вийшло, але у Путіна залишається ця надія. Знову ж таки, Франція і Німеччина вважають це своєю грою, а не американською. Вони готові, звичайно, бути в контакті з нами в мінському форматі, але не хочуть, щоб ми були за столом. Для України це наразі не важливо, тому що цей процес нічого не змінив", - підкреслив Джон Гербст.

США у перемовинах щодо Донбасу

Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук раніше заявляв, що США можуть підключитися до перемовин щодо Донбасу після того, як Зеленський зустрінеться з Байденом. На думку перемовника, подібний крок позитивно позначиться на процесі, тому що Німеччина і Франція дотримуються недостатньої жорсткої позиції щодо Москви.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк стверджував, що перші подробиці про участь Штатів у перемовинах щодо Донбасу можуть з'явитися вже в липні-серпні, після поїздки Зеленського до Вашингтону. Наразі американці визначаються, в якому форматі вони могли б взяти участь у перемовинах.

Президент Володимир Зеленський 24 червня сказав, що мінський формат не приніс належного результату, тому він має намір знайти новий варіант вирішення конфлікту на Донбасі на перемовинах з главою США Байденом і господарем Кремля Путіним.

26 червня заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков заявляв, що Москва погодиться на участь США у перемовинах щодо Донбасу у тому випадку, якщо Вашингтон чинитиме тиск на Україну з метою "виконання Мінських угод".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти