У Женеві завершилися важливі переговори США і Росії: перші подробиці

10 січня 2022, 19:16оновлено 10 січня 2022, 20:26
Перший раунд із серії переговорів щодо так званих "гарантій безпеки" завершився в Женеві напередодні.
Росія США, Прапор
Росія і США провели переговори / pixabay

У Женеві американська та російська делегації завершили перші переговори щодо так званих "гарантій безпеки", які запропонувала Москва.

Як повідомляє журналіст телеканалу CNN Дженіфер Хенслер, переговори тривали майже вісім годин.

"Переговори між чиновниками США і Росії в Женеві завершилися о 16:32 за місцевим часом, повідомив представник Держдепартаменту. Вони тривали приблизно 7,5 годин, не рахуючи перерви на обід", - розповіла вона.

Що вимагала Росія

Серед запропонованих Росією "гарантій безпеки" є вимога про нерозширення НАТО на схід за рахунок вступу України.

Також Росія бажає скорочення американської присутності в Східній Європі.

Шляхом переговорів з РФ американська сторона хоче зняти напруженість навколо кордонів України.

Що заявили в Росії після переговорів з США

Кремль вимагає від НАТО відмовитися від країн-членів, які вступили в Альянс після 1997 року.

За словами заступника Міністра закордонних справ РФ Сергія Рябкова, НАТО, нібито, не тільки завдає шкоди безпеці Росії, але і намагається перекласти країну на другорядну роль в європейській і міжнародній політиці

"Це все в минулому. І раніше не дуже виходило, а зараз цьому просто покладено край", - заявив Рябков.

Також він зазначив, що Кремль вимагає від Альянсу відмовитися від країн, які вступили в НАТО після підписання основоположного акту в 1997 році.

"Так що НАТО треба збирати манатки і відправлятися на рубежі 1997 року", - додав Рябков.

Росія не має наміру нападати на Україну

"(В ході переговорів, - ред.) були висунуті претензії щодо російських військ уздовж кордону з Україною, висловлені певні погрози, як мінімум попередження на нашу адресу. Ми пояснили колегам, що ніяких планів намірів напасти на Україну у нас немає і бути не може. Всі заходи з бойової підготовки військ здійснюється в межах нашої національної території", - заявив Рябков на брифінгу.

Позиція США

Перший заступник держсекретаря США Уенді Шерман за підсумками переговорів Сполучених Штатів і Росії заявила, що сигналом до деескалації ситуації на кордоні України стане відведення російських військ на місця їх дислокації.

При цьому вона відповіла на заяву Росії про те, що російські війська знаходяться біля кордонів України для проведення навчань.

"Як правило, ви не посилаєте 100 тисяч солдатів до кордону тільки для того, щоб провести навчання", - додала Шерман.

Хто представляв Росію

Російську делегацію на переговорах очолював заступник Міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков, а американську - заступник Державного секретаря Венді Шерман.

Нагадаємо, російське МЗС 17 грудня оприлюднило два документи, які ініціювала Москва і передала на розгляд Штатів – проект договору Росії і США про гарантії безпеки і угода щодо заходів забезпечення безпеки Америки, РФ і Північноатлантичного альянсу. Тепер росіяни чекають переговорів з американцями за даними ініціативам.

У проектах угод йдеться про те, що Росія має намір наполягати на гарантіях щодо відмови від включення України до Північноатлантичного альянсу і нерозширенні Альянсу на схід. Крім того, Москва вимагає, щоб обидві сторони не використовували території третіх країн для нападу один на одного.

Спікер Білого дому Джен Псакі заявляла, що США не мають наміру вести переговори з РФ з питань європейської безпеки без участі держав ЄС та країн-партнерів. Американці не готові йти на поступки в питанні, яке пов'язане з обмеженням суверенних держав права самостійно визначати своє майбутнє.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти