Туреччина "захоплює" Кавказ: експерт розкрив глобальний сценарій Анкари

13 грудня 2020, 04:49оновлено 13 грудня 2020, 05:37
Росія зіштовхнеться з серйозною проблемою в результаті війни у Нагірному Карабасі, вважає Руслан Осипенко.
Ердоган
Народи Кавказу побачили в особі Ердогана нового лідера регіону - експерт / Reuters

В результаті появи на Кавказі нового потужного гравця у вигляді Туреччина на регіон очікують глобальні зміни. Анкара має намір відновити пантюркізм і будує серйозні плани, які не подобаються Росії. Фактично запущено процес руйнування російського впливу в регіоні.

Про це заявив експерт з міжнародних відносин Руслан Осипенко в ефірі телеканалу Україна 24, коментуючи потенційні зміни політичної карти Кавказу внаслідок війни у Нагірному Карабасі.

За його словами, на Кавказі наразі відбувається геополітичні зміни. Якщо раніше лідером регіону була Росія, то відтепер там з'явилася Туреччина. Внаслідок цього відбулося порушення балансу сил та інтересів.читайте такожВійська Азербайджану підійшли до кордону Вірменії і висунули вимогу

"Росія незадоволена, тому що це підніме дух кавказьких народів, які є переважно мусульманськими, тюркськими", - вважає експерт.

Як стверджує Осипенко, кавказькі народи в турецькому президенті Реджепі Ердогані побачили нового лідера регіону. Крім Азербайджану до Туреччини, напевно, може приєднатися Грузія - за союзом будуть уважно спостерігати Чечня і Дагестан. Політичний проект Туреччини на основі пантюркізму може спрацювати на Кавказі.

"Фактично прозвучало вже, що Грузія підтягнеться до союзу Туреччини та Азербайджану... Потім будуть дивитися на цей союз Чечня, Дагестан... Пішла ерозія впливу Росії на Кавказі... Зараз усі почнуть грати в свою гру... Туреччина виступає зі своїм пантюркізмом, баченням до Центральної Азії у Росії, що все це тюркський регіон", - додав експерт, підкресливши, що Туреччина має намір відновити пантюркістський світ, в якому Анкара буде грати вирішальну роль.читайте такожЧому перемога Азербайджану у Нагірному Карабасі - пастка Туреччини і Росії

Війна у Нагірному Карабасі

  • Загострення вірмено-азербайджанського конфлікту у Нагірному Карабасі сталося 27 вересня і завершилося 9 листопада підписанням Вірменією, Азербайджаном і Росією заяви щодо припинення вогню. Перемогу у війні здобув Баку за підтримки Анкари. Єреван повернув азербайджанській державі Агдамський, Кельбаджарський і Лачинський райони. Також Вірменія дала згоду на будівництво через свою територію транспортного коридору, який з'єднає Азербайджан і Нахічевань.
  • Згідно з домовленостями, на новій лінії розмежування та вздовж Лачинського коридору розміщені російські миротворці.
  • Триває процес створення російсько-турецького миротворчого моніторингового центру в Агдамському районі Нагірного Карабаху, який 20 листопада був повернутий Азербайджану.
  • 12 грудня сили анклаву НагірноКарабаська республіка повідомили про загострення військової ситуації в регіоні. Вони звинуватили азербайджанську армію в атаці на свій блокпост. В результаті сталася перестрілка, внаслідок якої троє вірменських військових отримали поранення.
  • Пізніше стало відомо про атаки армії Азербайджану в напрямку сіл Хцаберд та Ін Тахер у Гадрутському районі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти