Стало відомо, де у Нагірному Карабасі з'являться миротворці з Туреччини

12 грудня 2020, 19:12
За словами Ільхама Алієва, моніторинговий центр з'явиться у Карабасі згідно з домовленостями Вірменії, Азербайджану та Росії.
Алієв
Створення моніторингового центру у Карабасі - показник співпраці Москви і Анкари, - Алієв / president.az

Спільний Моніторинговий центр Росії і Туреччини, метою якого є контроль над дотриманням перемир'я у Нагірному Карабасі, буде створено в Агдамському районі, який був звільнений військами Баку з-під контролю Вірменії та анклаву НКР згідно з домовленостями від 9 листопада.

Як заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв, наразі йде процес створення російсько-турецького центру зі спостереження за перемир'ям в Агдамському районі. Його створення погоджено тристоронньою заявою Єревана, Баку і Москви.

"Ми знаходимося на стадії створення моніторингового центру у Агдамському районі. Це відображено в підписаній заяві 10 листопада. Турецько-російський моніторинговий центр спостерігатиме за режимом припинення вогню. На мій погляд, це хороший показник регіонального співробітництва. У тому числі співпраці між Туреччиною і Росією. Це вже реальність", - цитує Алієва інформагентство Азертадж.

Довідка

Агдамський район розташований біля східного підніжжя Карабаського хребта, на околиці Карабаської рівнини в 26 кілометрах від Степанакерта – столиці невизнаного анклаву Нагірно-Карабаська республіка. Це один з 7 районів так званого "поясу безпеки", який був відвойований у Азербайджану в 1993 році. Після закінчення гострої фази вірмено-азербайджанського конфлікту у Нагірному Карабасі 9 листопада 2020 року був переданий під контроль Азербайджану.

Війська Баку встановили контроль над Агдамским районом 20 листопада. Президент Азербайджану Ільхам Алієв поспішив заявити, що війну у Карабасі можна вважати завершеною.читайте такожЧому перемога Азербайджану у Нагірному Карабасі - пастка Туреччини і Росії

Росія і Туреччина у Нагірному Карабасі

  • 10 листопада прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що угодами від 9 листопада не передбачено розміщення турецьких миротворців у Нагірному Карабасі. Спільний моніторинговий центр повинен бути створений конкретно на території Азербайджані.
  • 1 грудня Анкара і Москва підписали спільну заяву про створення російсько-турецького координаційного центру з моніторингу перемир'я на території Нагірного Карабаху.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти