США і Німеччина домовилися про угоду щодо Північного потоку-2 - Reuters

19 липня 2021, 23:23
З дня на день США і Німеччина оголосять про угоду щодо Північного потоку-2.
Меркель і Байден
Меркель і Байден на зустрічі в США обговорили Північний потік-2 / Reuters

Сполучені Штати Америки і Німеччина в найближчі дні оголосять про угоду, яка вирішить суперечку навколо російського газопроводу Північний потік-2.

Як повідомляє Reuters, зараз американська і німецька сторони ведуть переговори з цього питання.

Інформацію щодо американо-німецької угоди агентству Reuters надали знайомі з ситуацією джерела. Один з них розповів, що ситуація з угодою "виглядає непогано".

"Ми очікуємо, що переговори завершаться в найближчі дні", - сказав співрозмовник агентства, який побажав залишитися неназваним.

Повідомляється, що одним з пунктів домовленості, нібито є збільшення фінансування України, яка постраждає від завершення будівництва.

Інше джерело агентства зазначило, що сторони вже близькі до угоди, яка повинна запобігти відновленню скасованих зараз санкцій США проти оператора газопроводу - компанії Nord Stream 2 AG, - і її виконавчого директора.

Як відомо, Україна виступає проти запуску російського газопроводу Північний потік-2, оскільки він загрожує українській економіці та безпеці. В українському керівництві зазначали, що Україна і Німеччина мають різні погляди на ситуацію з Північним потоком-2.

Нагадаємо, минулого тижня лідери США і Німеччини обговорили Північний потік-2 під час зустрічі в Білому домі.

Північний потік-2 - про що раніше повідомляв Главред:

  • На початку червня президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з делегацією з США закликав Захід зупинити реалізацію російського енергетичного проекту Північний потік-2. Запуск газопроводу може стати ударом по національній безпеці української держави.
  • Кандидат на пост канцлера ФРН Армін Лашет попередив Росію: якщо Путін використовуватиме СП-2 як зброю проти України, Європа відключить російський газопровід.
  • Глава НАК Нафтогаз Юрій Вітренко сказав, що Газпром вже запустив маховик газового шантажу Європи, вимагаючи остаточного схвалення Північного потоку-2. Минулого року росіяни зарезервували прокачування 60 мільярдів кубометрів газу, тоді як цього року тільки 40. Росія фактично шантажує ЄС: або запуск СП-2 і дешевий газ, або Москва відмовиться від повноцінного прокачування газу через українську ГТС.
  • Колишній глава МЗС України, дипломат Костянтин Грищенко вважає, що введення в експлуатацію Північного потоку-2 можуть відкласти на 3-4 роки у тому випадку, якщо новим канцлером Німеччини стане кандидат від Партії зелених.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти