РФ шукає вразливі місця, під загрозою 1 млрд людей: у НАТО попередили про небезпеку

17 квітня 2024, 08:28
РФ використовує вразливими місцями підводної інфраструктури - трубопроводами та кабелями електропередач - у веденні своєї "гібридної війни", вважають у НАТО.
Росія, НАТО
У НАТО зазначили, що країна-агресор РФ також розробила ядерні підводні човни для роботи під водою. / колаж Главред, фото УНІАН та ua.depositphotos.com

Країна-агресор Росія намагається скористатися вразливими місцями підводної світової інфраструктури, зокрема трубопроводами та кабелями електропередач, у рамках своєї "гібридної війни". І саме тому безпека мільярда жителів Європи та Північної Америки перебуває під загрозою. Про це заявив заступник командувача Військово-морським командуванням ОЗС НАТО (Marcom) віце-адмірал Дідьє Малетер, повідомляє британське видання The Guardian.

Офіцер пояснив, що мережа підводних кабелів і труб, від яких залежать енергопостачання і зв'язок Європи, не була побудована з урахуванням загроз з боку Кремля та інших супротивників НАТО.

"Ми знаємо, що росіяни розробили багато засобів гібридної війни під водою, щоб підірвати європейську економіку через кабелі, інтернет-кабелі, трубопроводи. Уся наша економіка під водою перебуває під загрозою", - сказав Малетер.

відео дня

Офіцер додав, що країна-агресор РФ також розробила ядерні підводні човни для роботи під водою. З огляду на це, члени НАТО напевно об'єднують зусилля для протистояння загрозам.

У The Guardian пояснили, що відповідні коментарі представника НАТО з'явилися після двох інцидентів, пов'язаних із підозрою в диверсії на газопроводах у Балтійському морі за останні 18 місяців - спочатку на "Північному потоці 1", а потім і на "Північному потоці 2" у вересні 2022 року. Потім диверсія сталася на "Балтійському газопроводі" в жовтні минулого року. Незважаючи на масштабні розслідування, проведені кількома державами, обидві справи залишаються нерозкритими, хоча Фінляндія заявила в грудні, що "все вказує" на те, що китайське судно навмисно пошкодило "Балтійський потік" якорем.

Що відомо про НАТО?

НАТО, Північноатлантичний альянс - міжнародна міжурядова організація, військово-політичний союз 31 держави Північної Америки та Європи, які прагнуть досягти мети Північноатлантичного договору, підписаного у Вашингтоні 4 квітня 1949 року.

Згідно зі статутними документами НАТО, головна роль НАТО полягає в забезпеченні свободи і безпеки країн-членів із використанням політичних і військових засобів, пише Вікіпедія.

7 березня 2024 року НАТО офіційно прийняло Швецію і тепер Північноатлантичний союз має союз із 32 державами.

Малетер зазначив, що відтоді, як під водою було побудовано важливу інфраструктуру, це середовище зазнало значних змін. І інженери під час будівництва, природно, не врахували ймовірність гібридної війни.

"Понад 90% інтернету перебувають під водою. Усі наші зв'язки між США, Канадою та Європою проходять дном моря, тому є багато вразливих місць", - підсумував Малетер.

Ризик війни Росії та НАТО

Німецькі спецслужби підготували аналіз військової загрози з боку Росії для уряду, в якому прогнозується, що з 2026 року Росія може напасти на територію країн-членів Північноатлантичного альянсу.

У розвідці Естонії заявили, що Росія, ймовірно, готується до війни з НАТО, яка може статися орієнтовно в наступні 10 років. Кремль перевів економіку на військові рейки і проводить переформатування своєї армії.

Президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю CNBC від 20 березня наголосив, що Путін активізує зусилля з переведення економіки Росії на воєнні рейки, щоб мати змогу напасти на НАТО вже у 2026 або 2027 році.

Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен заявив 9 лютого, що нові розвідувальні дані вказують на те, що Росія може спробувати напасти на країну НАТО впродовж трьох-п'яти років, це швидше, ніж оцінювало НАТО у 2023 році.

У січні німецьке видання Bild з посиланням на секретний документ Бундесверу вже писало про те, що Збройні сили Німеччини готуються до гібридної російської атаки на східний фланг НАТО. У документі докладно викладався можливий "шлях до конфлікту" між Росією і НАТО. Дії Росії та Заходу описуються місяць за місяцем. Кульмінацією є розміщення сотень тисяч солдатів НАТО і неминучий початок війни влітку 2025 року.

Пізніше повідомлялося, що Bild опублікувало сценарій, який у НАТО вважають базовим. Однак є ще один - потенційне захоплення агресором Росією шведського острова Готланд, писало видання Redaktionsnetzwerk Deutschland. Другий сценарій передбачає агресію проти країн Балтії. В Альянсі побоюються першого варіанту розвитку подій.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти