У Туреччині собор Святої Софії знову став мечеттю

10 липня 2020, 19:16оновлено 11 липня 2020, 01:24
Відповідний указ підписав глава держави.
Собор Святої Софії
Собор Святої Софії / Фото: REUTERS

У столиці Туреччини Стамбулі міська влада ухвалила рішення, згідно з яким собор Святої Софії з музею знову стане мечеттю.

Ініціативу підтримав президент Реджеп Тайіп Ердоган, і підписав указ. Фотографія оприлюднена в офіційному Twitter глави держави.

Документ передбачає передачу Святої Софії у власність Управління з релігійних справ Туреччини — тобто собор буде відкритий як мечеть. Раніше він був наділений статусом державного музею. Проте місцева влада запевняє, що християни, як і раніше, зможуть безперешкодно відвідати святиню. Для туристів ніяких змін не відбудеться, яку б віру вони не сповідували. Фактично, місцева влада скасувала рішення уряду від 1934 року про статус музею, як "восьмого дива світу", адже історично Ая-Софія була мечеттю.

У Туреччині собор Святої Софії знову став мечеттю

Як відомо, собор Святої Софії був зведений 1,5 тисячі років тому і вважається найбільшим храмом у християнському світі. Остання літургія в соборі відбулася в 1453 році. Після цього храм, як і Константинополь, османи захопили і перетворили на мечеть. У 1934 році в ньому зробили музей. За переказами, саме там посланці Володимира Великого знайомилися з християнською вірою, яку потім привезли в Київську Русь.

Нагадаємо, Україна ввела санкції відносно ряду російських музеїв, університетів, наукових установ та громадських організацій.

Раніше повідомлялося про те, що Володимир Зеленський з санкційного списку виключив онуку Муссоліні Алессандра Муссоліні, російського бізнесмена Олексія Федоричева і низку IT-компаній.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти