"Лукашенко наляканий": експерт розповів, чи готова Білорусь воювати з Україною

13 жовтня 2022, 11:57оновлено 13 жовтня 2022, 15:15
Експерт переконаний, що Лукашенко не хоче воювати, тому він продовжить поводитися так, як і раніше, утримуючи українських військових біля кордону з Білоруссю.
Лукашенко, Тишкевич, вторгнення Білорусі
Лукашенко, ймовірно, продовжуватиме створювати видимість загрози нападу на Україну - Тишкевич / Колаж facebook.com, скріншот

Військово-політичне керівництво Білорусі вже навесні стало розуміти, що Росія може програти. Про це в інтерв'ю Главреду розповів експерт програми "міжнародна і внутрішня політика" Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

"Якщо для країн Заходу рівень втрат Росії це, скоріше, дані розвідки або припущення, то служба тилу білоруського Міноборони надавала рефрижератори для відправки тієї частини "вантажу 200", яку росіяни прихопили з собою. Тому що крім холодильників, пральних машин і унітазів, частину трупів вони також забрали (і ця частина дуже велика). Друге питання - в кількості пошкодженої техніки, яку також вивозили з Білорусі. Ці дані теж є у білоруських військових, тому що вони були залучені, принаймні, до спостереження. Тому бажання воювати у білоруського війська небагато", - зазначив Тишкевич.

На його думку, заяви Лукашенка про підготовку білоруських військ до "нападу України" - не більше, ніж спроба заспокоїти обурення населення.

"Зрозуміло, що Лукашенко наляканий. Налякані і його офіцери. Анонімні алкоголіки мають групову терапію. У Лукашенка та сама групова терапія - зібралися, поговорили про те, які вони страшні, поаплодували один одному, обнялися і сказали, що вони круті. Паралельно з тим білоруська преса видала це для групи електоральної підтримки самого Лукашенка, щоб певною мірою її заспокоїти, стабілізувати", - сказав Тишкевич, пояснюючи зібрання білоруських силовиків.

Експерт переконаний, що Лукашенко не хоче воювати, тому він продовжить вести себе так само, як і раніше, утримуючи українських військових біля кордону з Білоруссю.

"Певна кількість білоруських військ буде стояти біля кордону з Україною в якості засобу утримання українських сил біля кордону з Білоруссю, щоб ті не перебували на фронті. І коли на фронт надійде основна частина мобілізованих з РФ, Білорусь знову почне навчання із закликом певної кількості резервістів. Адже якщо угруповання військ РБ зростатиме, Україна буде змушена певну частину своїх військ тримати біля кордону. І це влаштовує Путіна, тому що якщо одна-дві бригади ЗСУ стоять біля кордону, то це означає, що вони не стоять не під Харковом або Херсоном. І тим легше для Путіна", - уточнив Тишкевич.

Як писав Главред, Україна проводить мінування біля кордону з Білоруссю з метою захисту своєї території. Якщо Росія знову піде на сценарій військового вторгнення з півночі, її війська отримають удар прямо на кордоні.

Також, за даними Генштабу ЗСУ, Білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявив про готовність країни надати допомогу країні-агресору, Росії, у війні проти України.

Вторгнення Білорусі в Україну - інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти