Знущання з дітей та сльози на камеру: як нелегали штурмують кордон Польщі

9 листопада 2021, 15:44оновлено 9 листопада 2021, 16:29
На кордоні Польщі та Білорусі зібралися тисячі мігрантів, які штурмують кордон.
Знущання з дітей та сльози на камеру: як нелегали штурмують кордон Польщі
Мігранти штурмують кордон з Польщею / Reuters

У Європі різко засудили дії білоруського режиму, який спровокував кризу на кордоні з Польщею, де скупчилися тисячі мігрантів з Близького Сходу.

У ЄК звинуватили Лукашенка

Режим Олександра Лукашенка діє через свої дипломатичні установи, щоб умовляти громадян інших країн приїхати до Білорусі, обіцяючи їм подальший шлях до ЄС, заявив на брифінгу в Брюсселі спікер Єврокомісії Петер Стано, пише Lastampa.

"Як режим Лукашенка проводить ці неприйнятні і власне незаконні операції? Вони спілкуються з потенційними мандрівниками через офіційні канали, такі як білоруські консульства, посольства і т.п., які видають візи. Вони кажуть: ви можете приїхати, вам буде надано транспорт до кордону", - розповів Стано.

Він розповів, що європейські чиновники найближчим часом відвідають кілька країн, з яких приїжджають мігранти в Білорусь, але не назвав які саме.

"Загалом, якщо люди отримують якусь інформацію нібито з офіційного джерела, то вони схильні вірити в неї. Тому для нас важливо не тільки інформувати про це країни, звідки їдуть мігранти, а й намагатися довести інформацію до людей. Іноді навіть органи влади в цих країнах не знають про ситуацію", - додав Стано.

За даними ЗМІ, мігранти в Білорусь найбільше прибувають з Іраку.

Мінськ завіз тисячі мігрантів: що кажуть у Польщі

Лукашенко завіз до Білорусі 12-15 тисяч мігрантів з Близького Сходу, яких тепер партіями перекидає до кордону з країнами Європейського союзу (ЄС). Про це заявив в ефірі Польського радіо прес-секретар міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин.

"Оцінки щодо присутності мігрантів у Білорусі в цілому вказують: їх там може бути від 12 до 15 тисяч", — повідомив Жарин.

За його словами, ця група людей прибула на територію Білорусії за останні місяці. При цьому близько 4000 з цих мігрантів вже підійшли до кордону з Польщею, зазначив представник спецслужб країни.

Він також додав, що, найімовірніше, нинішня міграційна криза затягнеться на багато днів, "якщо не довше".

Що відбувається на кордоні Польщі та Білорусі

На кордоні Польщі та Білорусі зібралася величезна кількість мігрантів, які намагаються перетнути пункт пропуску і потрапити через Польщу до Німеччини. Більшість мігрантів - з країн Близького Сходу.

Польща вже змушена закрити пункт пропуску з Білоруссю через цю ситуацію і мігранти розбили на кордоні табір. На відео потрапив момент, як мігранти викликали сльози у дитини за допомогою сигаретного диму.

На відео, яке розмістили в Twitter видно, що хлопчикові спеціально випускають в очі сигаретний дим, щоб він заплакав.

Дитина повинна була заплакати перед тим, як давати коментарі журналістам на камеру.

Чоловіки тримали дитину з двох сторін, а ще один тримав у обличчя дитини запалену сигарету і випускав йому дим прямо в очі.

Знущання з дітей та сльози на камеру: як нелегали штурмують кордон Польщі
/ Скріншот

Мігранти не соромляться використовувати дітей

На польсько-білоруському кордоні мігранти отримують повідомлення із вказівками щодо використання дітей та інших маніпуляцій при спробах нелегального переходу межі з Євросоюзом, повідомив у Twitter речник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарін.

За його словами, у діях Білорусі проти Польщі "величезну роль виконує інформаційна боротьба, яка має чинити тиск на уряд, щоб він погодився на цей міграційний маршрут".

У рамках такої психологічної операції білоруські спецслужб "б’ють на жалість", пропонуючи біженцям активніше використовувати важке становище дітей та жінок.

Як доказ польський урядовець опублікував скріншоти таких повідомлень. "Беріть дітей, обіймайте їх, виглядайте брудними та втомленими", - написано в інструкціях.

Знущання з дітей та сльози на камеру: як нелегали штурмують кордон Польщі
/ Twitter.com/StZaryn
Знущання з дітей та сльози на камеру: як нелегали штурмують кордон Польщі
/ Twitter.com/StZaryn

Читайте ще:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти