Горбачов назвав сценарій, за якого Путіну і Байдену вдасться домовитися

27 лютого 2021, 21:04
Горбачов вважає, що лідери США і Росії не повинні "бичитися один на одного".
Михайло Горбачов
Всі питання повинні вирішуватися шляхом перемовин - Горбачов / Reuters

Президент США Джо Байден і глава РФ Володимир Путін повинні зустрітися і провести перемовини для того, щоб знизити ймовірність ядерного протистояння. Свого часу 40-й президент США Рональд Рейган погодився на перемовини з Москвою, щоб виключити кризову ситуацію, заявив перший президент СРСР Михайло Горбачов в інтерв'ю виданню Інтерфакс.

За його словами, Байден і Путін повинні провести перемовини, щоб Вашингтон і Москва змогли уникнути ймовірності ядерного протистояння. Проблему потрібно вирішувати шляхом дискусії.

"Досвід показує, що треба зустрічатися і домовлятися, і головне – не бичитися один на одного. Все ж ясно: головне – уникнути ядерної війни. Раз треба уникнути такої проблеми, поодинці її вирішити неможливо, треба зустрічатися, треба всім занепокоїтися цим становищем", - сказав Горбачов.

Політик згадав про те, що в минулому він сам запропонував провести перемовини 40-му президенту США Рональду Рейгану, який пішов на компроміс і погодився на дискусію з Горбачовим. Тоді вдалося досягти прогресу у вирішенні питання.читайте такожУ Білому домі пояснили, чому Байден поквапився зателефонувати Путіну

"Я свого часу, коли відносини СРСР і США були дуже складними, написав Рейгану листа і запропонував – давайте разом зустрінемося. І пояснив, що це необхідно, тому що перемовини з ядерної безпеки захлинаються. Щоб зрушити їх з місця, треба зустрітися на вищому рівні і домовитися. Через два дні я отримав відповідь від Рейгана - "за". Це була згода на зустріч. Як пам'ятаєте, справа зрушила з мертвої точки", - стверджує Горбачов.

Коментуючи значне погіршення відносин Росії з ЄС він підкреслив, що врегулювати кризу можна тільки шляхом перемовин, які повинні проходити на вищому політичному рівні.

Відносини Росії і Заходу

  • Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков 12 лютого, коментуючи заяву глави МЗС Сергія Лаврова про можливий розрив відносин Росії і ЄС, заявив, що Москва має намір продовжувати роботу з Брюсселем, однак якщо європейці впроваджуватимуть санкції щодо стратегічно важливих секторів російської економіки, Москва буде змушена піти на крайні заходи.
  • У Євросоюзі у відповідь зазначили, що відносини Москва і Брюсселя залишаються поганими, незважаючи на будь-які заяви з боку російських політиків і чиновників. ЄС міг би співпрацювати з РФ, однак спільна робота повинна базуватися на інтересах двох сторін.
  • У адміністрації США після обрання президентом Джо Байдена неодноразово заявляли про те, що Вашингтон намагатиметься притягнути Росію до відповідальності за агресивну поведінку Москви щодо американської держави і союзників Штатів. Помічник президента Америки з питань національної безпеки Джейк Салліван раніше сказав, що Вашингтон вже найближчим часом застосує заходи проти Москви за хакерську атаку на Solar Winds.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти