Очільник Євроради назвав умову зняття санкцій з Росії через Україну

2 березня 2021, 15:51
Шарль Мішель вперше відвідав Донбас та висловився про підтримку української держави.
Очільник Євроради назвав умову зняття санкцій з Росії, запроваджених через дії в Україні
Шарль Мішель назвав умову зняття санкцій з РФ, запроваджених через дії в Україні / Reuters

Глава Євроради Шарль Мішель у вівторок, 2 березня, вперше відвідав схід України з президентом Володимиром Зеленським та назвав повну реалізацію Мінських угод щодо Донбасу єдиним шляхом вперед.

Санкції проти Росії будуть діяти, поки "Мінськ" не буде втілено у життя, написав європолітик у своєму акаунті в Twitter.

Мішель додав, що під час візиту на Донбас висловив недвозначну підтримку Євросоюзу територіальної цілісності та суверенітету України.

відео дня

"Повне виконання Мінських угод – це єдиний шлях вперед. Доти, доки повна імплементація не стане реальністю, санкції ЄС проти Росії будуть залишатися в силі", – зазначив він.

Очільник Євроради назвав умову зняття санкцій з Росії через Україну

На сайті президента йдеться, що Зеленський та очільник Євроради разом перебували на контрольному пункті в'їзду-виїзду Щастя (з'єднує підконтрольну Києву частину Донбасу із захопленою територією).

  • Шарль Мішель прибув в Україну 2 березня й перебуватиме в країні до 3 числа.
  • Раніше глава Євроради в Брюсселі зустрівся з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем. Мішеля та Шмигаля у Мережі назвали "близнюками".
Мішель і Зеленський відвідали Донбас
Шарль Мішель і Володимир Зеленський відвідали Донбас / president.gov.ua

Санкції щодо Росії – що потрібно знати

Низка західних країн запровадили проти РФ обмежувальні заходи через те, що вона пішла на агресію щодо України – окупувала Крим й підтримувала бойовиків, які захопили частину Донбасу та створили самопроголошені "ДНР" і "ЛНР".

Мінські угоди

Мінськими угодами називають три документи для врегулювання ситуації на Донбасі, які підписали сторони-учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, РФ, ОБСЄ). Під одним документом також стоїть підпис країн-членів нормандського формату (Україна, РФ, Німеччина, Франція), пише Вікіпедія.

У Мінську 5 вересня 2014 року представники України, Росії, ОБСЄ та ватажки самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" підписали Мінський протокол (перші Мінські угоди), який передбачав запровадження перемир'я на Донбасі.

Пізніше після консультації ТКГ було підписано меморандум про виконання положень протоколу. Також у документі були прописані домовленості про припинення вогню, відведення важкого озброєння, зупинку військ на поточній лінії зіткнення та встановлення 30-кілометрової зони безпеки.

У 2015 році лідери країн-членів нормандського формату під час саміту 11-12 лютого погодили комплекс заходів для виконання Мінського протоколу, документ також підписали члени ТКГ та лідери бойовиків, його назвали другими Мінськими угодами.
Росія стверджує, що не є стороною конфлікту на Донбасі. Україна та низка західних країн стверджують, що на Донбасі є російські війська, і РФ контролює бойовиків.

РФ наполягала на прямих переговорах Києва з бойовиками та на проведенні виборів на Донбасі. Київ не хоче вести прямі переговори з бойовиками та стверджує, що вибори на Донбасі може бути проведено лише після того, як територію покинуть війська Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти