Потужний удар по Газпрому: компанія зазнала рекордних збитків на суму понад $4 мільярдів

15 травня 2020, 14:44
У поточному році збитки Газпрому можуть збільшитися до 20 мільярдів доларів.
Газпром
Газпром потерпає від найбільших в історії збитків / ТАСС

Найбільша російська транснаціональна компанія Газпром зафіксувала рекордні збитки. За I квартал 2020 року корпорація зазнала збитків на суму 306,2 мільярда рублів. Ця сума еквівалентна 4,14 мільярдам доларів. У минулому році за аналогічний період чистий прибуток Газпрому склав більше 199,4 мільярдів рублів.

Одну з головних ролей в проблемах Газпрому зіграла пандемія коронавірусної інфекції – в період з січня по квітень компанія скоротила експорт в країни Європи на 20%.

"Для "Газпрому" як постачальника паливно-енергетичних ресурсів дуже важливий сезонний фактор. Тому зимові перший і четвертий квартали є в річному циклі компанії найбільш значущими", - пише агентство Інтерфакс.

відео дня

Крім того, в цьому році Газпром також планує скоротити експорт ще на 16% і прогнозує зниження ціни на блакитне паливо на третину. Таким чином, збитки компанії можуть збільшитися до суми в 20 мільярдів доларів.

Також проблемою для газового монополіста стала й девальвація російського рубля, в результаті чого зовнішній борг Газпрому, який був зайнятий в іноземній валюті, виріс на 20% - до 3,7 трильйона рублів.

Б'ють по Газпрому і в правовому полі – Нафтогаз вимагає компенсації в розмірі 18,8 мільярдів доларів за недопоставку газу, а польська PGNiG вимагає відшкодувати 1,5 мільярда доларів за постачання блакитного палива за завищеними цінами. Також поляки не мають наміру більше імпортувати газ трубопроводом Ямал-Європа, який є трубою для поставок до 20% російського газу в країни Євросоюзу. Внаслідок цього росіяни змушені буду переплачувати за постачання свого газу.

Існують проблеми і з газопроводом Північний потік – 2. Законодавство Європейського союзу змінилося таким чином, що через шляхопровід, будівництво якого як і раніше знаходиться під питанням, можна буде постачати лише 50% від усіх запланованих поставок газу. Більш того, в умовах, коли ціни на газ впали, Газпрому не вигідно постачати блакитне паливо в Європу.

Нагадаємо, Газпром ухвалив рішення добудувати газопровід Північний потік – 2, проти якого рішуче виступає Вашингтон.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти