Європарламент закликав Євросоюз до запуску перемовин щодо європейської інтеграції України

2 лютого 2023, 17:38
Європейський парламент закликає інституції ЄС розпочати підготовку до перемовин про євроінтеграцію України та створити дорожню карту щодо реалізації рішень.
ЄС, Євросоюз
Європарламент підтримав шлях України до ЄС і закликав з новою силою вдарити санкціями по Росії / ua.depositphotos.com

Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій закликав ЄС запустити процес інтеграції України до Євросоюзу. Рекомендується запустити механізм щодо початку перемовин про вступ України до Європейського Союзу і підтримати документ з чітким викладом наступних кроків з євроінтеграції Києва. Документ підтримали 489 європарламентарів.

У тексті резолюції ЕП йдеться про те, що напередодні саміту Євросоюз-Україна євродепутати підтверджують свою прихильність плану щодо вступу держави до ЄС. Вони переконані - європейська інтеграція Києва має відбутися завдяки заслугам українського народу.

Ключові тези резолюції Європарламенту

Євросоюзу рекомендується провести роботу над початком перемовин про вступ України до ЄС і підтримати дорожню карту, в якій слід чітко викласти подальший алгоритм інтеграції держави до Євросоюзу.

Влада України повинна якомога швидше провести потрібні реформи, щоб країна відповідала критеріям членства в Євросоюзі.

На майбутньому саміті Євросоюз-Україна потрібно в першу чергу обговорити комплексні заходи післявоєнного відновлення української держави.

Євросоюз повинен заморозити активи Центрального банку РФ і активи російських олігархів, після чого гроші слід направити на післявоєнне відновлення України.

Депутати ЄП закликають країни Євросоюзу якнайшвидше ухвалити 10-й пакет санкцій щодо Росії. Обмеження повинні бути застосовані проти російських компаній Лукойл і Росатом, які ще знаходяться на ринку ЄС.

Європарламентарі закликають до негайної і повної заборони на імпорт ЄС викопного палива і урану з території агресора РФ і повної відмови від газопроводів Північний потік-1 і Північний потік-2 в Балтійському морі.

Текст резолюції підтримали 489 депутатів. Проти виступили 36 європарламентарів. Ще 49 утрималися від голосування.

Вступ України до Євросоюзу

Президент Володимир Зеленський 2 лютого провів зустріч з очільницею Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, під час якої обговорювалися теми післявоєнного відновлення України, санкції щодо Росії і вступ Києва до ЄС. Фон дер Ляєн також передала українському гаранту звіт за опитувальником для оцінки можливості виконувати зобов'язання щодо членства в Європейському Союзі.

"Пані президентка Єврокомісії передала мені сьогодні звіт про другу частину опитувальника, який Україна заповнила, набуваючи кандидатство. Я дуже радий, що він такий тоненький. Це гарна новина. Цей звіт стане основою для роботи наших чиновників", - зазначив Зеленський.

Крім того, Урсула фон дер Ляєн пообіцяла, що Україна вступить до ЄС. Єврокомісія допомагатиме Києву реалізовувати план з європейської інтеграції.

"День, коли Україна стала кандидатом - став новим початком для України, а також він став новим початком для ЄС... (Єврокомісія буде допомагати, - ред.) до того дня, коли український прапор буде піднято там, де йому належить бути - перед будівлею Берламонт в Брюсселі", - підкреслила вона.

Дивіться відео ТСН - Україна може прискорити процес вступу до Євросоюзу

Війна Росії проти України:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти