Європа б'ється за інтереси Газпрому і ПП-2: експерт пояснив, як Україні зберегти транзит газу до ЄС

15 жовтня 2021, 07:10
Німеччина ставить завдання зменшення ціни на газ для своєї промисловості і прагне отримувати паливо без транзитних проблем, сказав Тарас Загородній.
Українська ГТС
Україні для вирішення питання з транзитом газу треба шукати нових постачальників та інвесторів – експерт / УНІАН

Заява президента РФ Володимира Путіна про те, що ГТС України може "луснути" і нібито є ненадійною, свідчить про дискредитацію української магістралі і просування інтересів Кремля. Таку риторику можуть підхопити в Євросоюзі країни, які відстоюють запуск Північного потоку-2 і позбавлення Києва транзиту. Німеччині вигідна труба Газпрому, і Берлін підтримуватиме проект. Україні треба працювати з інвесторами і постачальниками, щоб відстояти свої позиції. Про це заявив політолог Тарас Загородній.

У ефірі телеканалу Україна 24 він піддав критиці слова Путіна про українську ГТС, акцентувавши увагу на тому, що магістраль всі роки незалежності працювала стабільно, чого не можна сказати про російську газову інфраструктуру. Однак таку риторику, ймовірно, підхоплять Німеччина та інші зацікавлені в роботі ПП-2 країни.читайте такожГазова криза стрясає Європу, а Росія "потирає руки": Газпром б'є рекорди з видобутку газу

"Наша ГТС за всі роки Незалежності жодного разу не давала загального збою. У нас не було великих аварій - на відміну, до речі, від Російської Федерації. Тому зрозуміло, що Путін просуває свої інтереси та інтереси Росії щодо дискредитації нашої ГТС і відносно дискредитації українського шляху. Вся та дурниця, яку він каже, підхоплюватиметься німцями та іншими європейцями, які відкрито лобіюють "Північний потік-2", щоб позбавити Україну транзиту", - вважає експерт.

У відповідь на питання, чи зможе Києву допомогти політика модернізації газотранспортної системи, яку вже збираються реалізувати, він нагадав про позицію Німеччини, де підтримують Газпром і лобіюють проект Північний потік-2. Берліну це вигідно з точки зору прямих постачань газу з Росії і зниження ціни на газ для німецької промисловості. Україні треба шукати інших постачальників та інвесторів, щоб спробувати поборотися в даній ситуації.

"Росія не для того інвестувала в німецьку та австрійську політику, щоб вони приймали наші сертифікати. Давайте будемо відверті, рівень корупції у Німеччині досить високий. Там черга стоїть, хто працюватиме в "Газпромі". Ми можемо показувати сертифікати, можемо стояти на голові і розповідати, як у нас все добре. Але вони лобіюють інтереси "Газпрому", ось і все, у тому числі "Північного потоку". Чому - з різних причин. Їм це вигідно, Німеччина хоче собі зменшити ціну газу для своєї промисловості. Вони хочуть отримувати газ від Росії без транзитних проблем в їх розумінні. Так що нам теж треба ворушитися, залучати інших інвесторів і постачальників і тому подібне", - підкреслив Тарас Загородній.

Транзит газу через Україну і запуск ПП-2

США і Німеччина 21 липня зробили заяву про угоду щодо проекту Північний потік-2. Згідно з домовленостями, Німеччина повинна посприяти у продовженні російсько-українського газового контракту на транзит палива до Європи. Також Берлін повинен буде впровадити санкції проти Росії у тому випадку, якщо Москва використовуватиме ПП-2 в якості зброї проти України.

Керівник компанії-оператора ГТС України Сергій Макогон казав, що декларація Берліна і Вашингтона щодо ПП-2 не надає гарантій Києву в питанні подальшого продовження транспортування газу до Європи. Однак навіть якщо труба залишиться "порожньою", Газпром за чинним контрактом сплачуватиме Києву 1,3 мільярда доларів до 2024 року.

Пізніше у ФРН призначили уповноваженого з транзиту газу шляхом території України - Георга Вальдерзе. Берлін почав виконувати свої зобов'язання, пов'язані з угодою США і Німеччини щодо Північного потоку-2. У Німеччині ставлять перед собою завдання продовження російсько-українського транзитного договору на вигідних для всіх умовах на термін до 10 років.

Керівник Нафтогазу Юрій Вітренко заявив, що компанія готова до пролонгації договору з Газпромом на транзит газу до Європи. Однак з умовою збереження тих обсягів палива, які наразі йдуть до ЄС через територію України згідно з діючими контрактами.

Крім того, Вітренко не виключив, що після запуску ПП-2 Росія може повністю зупинити прокачування газу до Європи через Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти