Чи буде анексія Білорусі Росією: експерт оцінив ситуацію

26 квітня 2021, 06:02
Якщо Росія наважиться зазіхнути на білоруську територію, то західні країни почнуть запроваджувати санкції як проти РБ, так і проти РФ.
Путін, Лукашенко
22 квітня Володимир Путін і Олександр Лукашенко зустрілися в Москві / Reuters

Білоруський політичний експерт Юрій Свірко вважає, що анексії Білорусі Росією не буде, оскільки подібні дії навряд чи зійдуть з рук РФ. Крім того, Олександр Лукашенко занадто не хоче втрачати владу.

"Бацька не хоче втрачати ту владу, яку має. Він не хоче бути васалом Путіна (хоча іноді саме так і виглядає), він хоче бути незалежним і "сувереном всіх білорусів", - сказав Свірко в коментарі Главреду.

За його словами, Кремлю не вдасться влаштувати анексію Білорусі, як це було з Кримом в 2014 році, тому що Крим був частиною РРФСР, а Білорусь - ні. Більше того Білорусь, як і Україна, є країною-засновницею ООН, тому навряд чи міжнародне співтовариство "проковтне це так само, як проковтнуло анексію Криму".

Якщо Росія наважиться зазіхнути на білоруську територію, то західні країни почнуть визнавати паралельні структури в Білорусі та запроваджувати санкції як проти РБ, так і проти РФ.

читайте такожЛукашенко заявив про небезпеку "продажу" Білорусі Росії"У будь-якому випадку, що буде далі сказати важко, тому що невідомо, скільки ще Лукашенко протримається на посаді та скільки триватиме його режим - чи то до виборів, тобто 3-4 наступних роки, чи то нинішня система буде ліквідована значно швидше. Тому, як на мене, не варто звертати увагу на регулярні польоти в Сочі або Москву, переговори тривалістю чотири години і заяви про аншлюс з Росією. Принаймні доки не підписано жодних документів", - резюмував Свірко.

Нагадаємо, 22 квітня президент РФ Володимир Путін і Олександр Лукашенко зустрілися в Москві. Переговори тривали близько чотирьох годин. Як повідомили в Кремлі, політики обговорювали економічну взаємодію між країнами, головним чином у сферах промисловості, енергетики, медицини і високих технологій.

Останні новини Білорусі:

  • 24 квітня стало відомо, що президент Білорусі Олександр Лукашенко планує підписати декрет про передачу Раді безпеки президентських повноважень у разі, якщо в країні виникне така необхідність.
  • Документ буде застосований у разі, якщо в країні виникне екстрена ситуація - наприклад, якщо з президентом щось станеться.
  • 17 квітня Лукашенко заявив про замах на нього та його синів, в якому замішані зокрема й іноземні спецслужби.
  • У ФСБ повідомили, що в Росії затримали двох громадян Білорусі за спробу держперевороту і вбивства Олександра Лукашенка, їх консультували в США та Польщі.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти