У ФСБ знайшли "український слід" у спробі замаху на Лукашенка

17 квітня 2021, 21:28оновлено 17 квітня 2021, 22:16
Активну фазу перевороту в Білорусі планували почати "партизани", стверджують у ФСБ.
Олександр Лукашенко
У ФСБ повідомили про затримання учасників підготовки "заколоту" / Reuters

У Росії затримано двох громадян Білорусі за спробу держперевороту і вбивства Олександра Лукашенко, їх консультували в США і Польщі.

В результаті був затриманий Юрій Зянкович, який має подвійне громадянство США і Білорусі, а також громадянина Білорусі Олександр Федута, повідомляє Інтерфакс.

ФСБ стверджує, що затримані нібито планували "здійснення військового перевороту в Білорусії за відпрацьованим сценарієм "кольорових революцій" із залученням місцевих і українських націоналістів, а також фізичне усунення Лукашенка".

Відзначається, що для реалізації задуманого затримані нібито вирішили провести в Москві особисту зустріч "з використанням доступних їм заходів конспірації з опозиційно налаштованими генералами ЗС республіки".

За даними ФСБ, був викладений план військового перевороту, зокрема, що включає захоплення радіо і телецентрів для трансляції їх звернення до народу, блокування в столиці республіки лояльних діючої влади підрозділів внутрішніх військ і ОМОНу.

"Готувалося повне відключення енергосистеми Білорусі для утруднення дій силових і правоохоронних структур. Передбачалося, що активну фазу почнуть якісь збройні формування ("партизани"), що знаходяться на т.зв. "прихованих базах", - сказали в ФСБ.

Кінцевою метою змови, додали там, була зміна конституційного ладу із скасуванням поста президента і покладанням керівництва країною на "комітет національного примирення".

читайте такожПропагандистка Лукашенка поплатилася за образи українців

Спроба замаху на Лукашенка - про що повідомлялося раніше:

  • Олександр Лукашенко заявив про підготовку на нього і синів замах, в якому замішані в тому числі іноземні спецслужби.
  • За його словами, в Білорусі не вдалася спроба організувати спочатку заколот, а після цього "повзучий переворот".
  • Він каже, що учасників підготовки замаху, які прибули з США, затримали в Москві.
  • Як розповів в ефірі держканалу ОНТ голова КДБ Білорусі Іван Тертель в результаті операції вдалося запобігти спробам "збройного заколоту" в Білорусі. Ці події нібито були заплановані на червень-липень цього року.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти