Бізнесу ФРН не потрібна Україна та її ГТС, однак США і сили на Заході битимуть по ПП-2 – експерт

29 жовтня 2021, 07:01оновлено 29 жовтня 2021, 11:06
Ситуація з вирішенням проблеми проекту Північний потік-2 може затягнутися, сказав Андерс Аслунд.
Північний потік-2
У ФРН на місцевому та регіональному рівні зацікавлені у запуску газопроводу Північний потік-2, - експерт / Reuters

Доля України та її газотранспортної системи навряд чи становить суттєвий інтерес для бізнесу Німеччини, у той час, коли газопровід Північний потік-2 розглядається як вигідний проект. Однак останнє слово щодо труби Газпрому ще не сказано – на Заході є сили, які протистоятимуть трубопроводу. Про це заявив німецький політолог Андерс Аслунд.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що якщо Росія розглядає Північний потік-2 як політичний проект, то для німецького бізнесу трубопровід Газпрому – це, в першу чергу, вигідна бізнес-модель. На місцевому та регіональному рівні у ФРН є група інтересів, яких цікавить запуск російської магістралі, а не Україна та її транзит.читайте такожПодача газу без дозволу призведе до удару по СП-2: Німеччина поставила умову проекту Газпрому

"Ну, по-перше, тут треба сказати, що з боку Росії - це не комерційний проект, але, з боку Німеччини – комерційний. Там є просто фірми, які від нього виграють. Є місцева та регіональна влада, яка щось отримує від нього – інвестиції, робочі місця, податкові доходи. Тому там є просто велика група інтересів, яких доля України та української ГТС не дуже цікавить. Тому не варто тут очікувати якихось великих змін", - сказав Аслунд.

Втім, за його словами, є сили з боку Європи і США, які продовжать протистояти Північному потоку-2. Тому ситуацію з газопроводом швидко вирішено не буде.

"Я думаю, що останнє слово щодо "Північного потоку-2" ще не сказано. Як на європейському рівні, так і з боку США є значущі сили, які проти нього діятимуть і надалі. Тому я не очікую якогось швидкого вирішення всього цього", - підкреслив Андреас Аслунд.

Позиція Німеччини щодо Північного потоку-2

У ФРН неодноразово на вищому політичному рівні заявляли про підтримку запуску російського газопроводу Північний потік-2. Канцлерка ФРН Ангела Меркель неодноразово казала про це, проте підкреслювала, що транзит газу через Україну повинен продовжуватися і після того, як введуть до експлуатації магістраль Газпрому.

Лідер Соціал-демократичної партії, яка перемогла на виборах до Бундестагу, кандидат у канцлери ФРН Олаф Шольц раніше казав про те, що угода Німеччини і США щодо Північного потоку-2, яка передбачає зобов'язання перед Україною, повинна бути виконана. За його словами, треба забезпечити транзит російського газу через українську ГТС і в майбутньому.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький 19 жовтня звинуватив Німеччину у тому, що в різкому падінні цін на газ у ЄС винен і Берлін. На його думку, підтримка німецькою стороною проекту ПП-2 внесла свій внесок у розвиток газової кризи у Європі.

Німеччина проводить сертифікацію Північного потоку-2, яка розпочалася 8 вересня. У Міністерстві економіки та енергетики винесли вердикт про те, що робота трубопроводу Газпрому в майбутньому не принесе загрози енергетичній безпеці ФРН і країн ЄС. Звіт вже передано німецькому регулятору, який працює безпосередньо над процесом надання ПП-2 документів для запуску.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти