Атака РФ на Україну призведе до потужного удару: Лашет поставив ультиматум Москві через СП-2

31 липня 2021, 19:49оновлено 2 серпня 2021, 04:22
Суверенітет і безпека України повинні бути пріоритетом зовнішньої політики Німеччини, сказав Армін Лашет.
Армін Лашет
Угода з США щодо СП-2 дозволить притягнути Росію до відповідальності у разі нової агресії проти України - Лашет / Reuters

Якщо Росія піде на нову агресію проти України, Німеччина запустить санкції щодо Москви на національному рівні і виступить ініціатором антиросійських обмежувальних заходів на рівні Євросоюзу. Угода США і ФРН щодо Північного потоку-2 закладає механізм, на базі якого Берлін може притягнути Москву до відповідальності у разі використання російською владою газопроводу в якості політичної зброї проти Києва. Про це заявив кандидат в канцлери Німеччини від блоку ХДС/ХСС, ймовірний наступник Меркель Армін Лашет.

"Якщо Росія знову агресивно поводитиметься щодо України, то Німеччина вживе заходів на національному рівні та ініціює санкції на рівні Європейського Союзу", - цитує слова з його інтерв'ю польській газеті Rzeczpospolita німецька телерадіокомпанія DW.

читайте такожЄвросоюз вдарить по СП-2 прямо перед його запуском: в Україні назвали сценарій блокади газопроводуЯк стверджує політик, домовленості США і Німеччини щодо СП-2 дозволяють притягнути Росію до відповідальності у тому випадку, якщо вона використовуватиме магістраль як зброю.

"Німецько-американська угода дає нам в руки інструмент, за допомогою якого ми спільно можемо притягнути Росію до відповідальності за деструктивні дії", - сказав він.

Крім того, він додав, що Захід, як і раніше, виступає проти порушень Росією правил гри на міжнародній арені, а Німеччина повинна показати свою відданість суверенітету і безпеці України. Підтримка Києва має стати пріоритетом зовнішньої політики Берліна.

"Також важливо дати Росії зрозуміти, що ми не приймаємо порушення міжнародного права, атаки гібридними засобами на західні демократії або порушення фундаментальних прав людини і громадянина на своїй території", - підкреслив Армін Лашет.

Північний потік-2

Президент України Володимир Зеленський на початку червня закликав Захід зупинити реалізацію російського енергетичного проекту СП-2. Глава держави попереджав США і ЄС про те, що запуск трубопроводу несе загрозу національній безпеці української держави.

Кандидат на пост канцлера ФРН Армін Лашет стверджував, що ЄС може відключити Північний потік-2 у тому випадку, якщо Росія піде на нову агресію проти України.

Колишній міністр закордонних справ, український дипломат Костянтин Грищенко вважає, що запуск газопроводу СП-2 можуть відкласти на 3-4 роки у тому випадку, якщо новим канцлером Німеччини стане представник від Партії зелених.

21 липня США і Німеччина уклали угоду щодо Північного потоку-2. Згідно з декларацією, Берлін обіцяє запустити національні санкції проти Росії у разі її атаки на Україну, а також ініціювати обмеження на рівні ЄС. При цьому ФРН повинна забезпечити продовження газового транзитного договору між Москвою і Києвом ще на 10 років. Чинний контракт закінчується у 2024 році.

На Банковій піддали критиці угоду Штатів і Німеччини щодо СП-2. За словами спікера глави держави Сергія Никифорова, в документі немає конкретних механізмів реалізації гарантій для України. При цьому Київ вимагає від Заходу пояснити, що буде з транзитом і зобов'язаннями про ненапад Росії. Тому Київ має намір продовжувати роботу з протидії Північному потоку-2 і перемовини з США і ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти