Закривайте вікна і бережіть маленьких дітей: у Києві фіксують високі показники забруднення повітря

26 серпня 2021, 15:04
У Києві зафіксовано один з найвищих показників забруднення повітря в світі.
Закривайте вікна і бережіть маленьких дітей: у Києві фіксують високі показники забруднення повітря
Небезпечне повітря в Києві / УНІАН

Станом на ранок середи, 25 серпня, індекс якості повітря в Києва становив 105 при нормі в 50. Столиця України перебувала на 10-му місці в антирейтингу, згідно з даними порталу Iqair.

Рівень забруднення повітря в столиці України характеризується як "нездоровий для чутливих груп населення".

При такому рівні атмосферного забруднення людям із захворюваннями дихальної системи радять носити респіратори, а перебуваючи в приміщеннях закривати вікна і включати очищувачі повітря. Виключаються спортивні заняття на відкритому повітрі.

відео дня

Президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок в коментарі УНІАН розповіла, що основна концентрація забруднюючих речовин в місті знаходиться на висоті 1 метра від поверхні, а значить, необхідно максимально забезпечити безпеку своїх дітей.

"Маленькі діти вони особливо схильні до небезпеки астми. Ідеально поменше бути присутнім на відкритому повітрі. Головна небезпека таких днів - шкідливі речовини накопичуються, а також це може спровокувати загострення існуючих хронічних захворювань або викликати нові", - сказала вона.

Циганок вважає, що громадяни та активісти повинні піднімати питання про проблему якість повітря, пов'язану з транспортом, а не тільки говорити про забруднення з боку промисловості.

"Дуже часто навколо проблем промисловості і певних суб'єктів господарювання дуже багато уваги, хоча там модернізація рухається набагато швидко. Складніше справа йде з містами, де влада реагує на запит жителів. Поки запит жителів буде акцентовано на дорогах і об'єктах будівництва, і тільки в кінці буде питання рівня чистоти повітря і природних ресурсів, то проблеми будуть вирішуватися точково", - вважає вона.

Еколог прогнозує, що в Києві ситуація з поганою якістю повітря буде посилюватися, тому необхідно обмежувати кількість пересувних засобів і термін їх експлуатації.

"Завжди набагато простіше скласти топ-антирейтингу і знайти винних у державі, або серед представників бізнесу. Набагато складніше громадськості визнати, що вони самі є частиною цієї проблеми. Крім того, коли немає винного, то набагато складніше на цій темі заробити якісь дивіденди, оскільки питання маніпуляцій тут теж присутнє", - сказала вона.

Циганок додала, що часто увагою громадськості оточені великі, відкриті міжнародні холдинги і набагато менше піднімається питання відповідальності влади в конкретних містах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти