Закону про заборону чоловікам виїжджати за кордон немає: адвокат розповів про юридичний казус

1 вересня 2023, 08:25
6902
Адвокат Ростислав Кравець стверджує, що на даний момент немає закону, що забороняє виїзд чоловікам під час дії воєнного стану.
Прикордонник
Як каже адвокат, у питанні виїзду за кордон спостерігається юридичний казус / колаж УНІАН і ua.depositphotos.com

В Україні наявний юридичний казус, коли в законодавстві заборона виїзду чоловіків за кордон фактично не зафіксована, проте на практиці все якраз інакше. Про це заявив відомий адвокат Ростислав Кравець в ексклюзивному інтерв'ю порталу ТСН.

"На сьогоднішній день фактично за законом (я говорив про це неодноразово) заборони виїзду чоловіків за кордон немає. Все відбувається виключно в такому ручному режимі. Тим більше на цей рахунок у нас є відповідно вже і судова практика. Суд встановив, що заборони, яка повинна бути передбачена законом, немає, немає ніяких законів в Україні, які забороняли б виїжджати чоловікам під час дії воєнного стану", ‒ сказав юрист.

За його словами, за стандартом зараз прикордонники вирішують питання про виїзд за кордон, керуючись статтею №6 відповідного закону.

відео дня

"Є закон, який регулює це питання, про порядок виїзду і в'їзду в Україну. Є в ньому стаття 6, яка чітко зазначає, в яких випадках (при цьому це не прив'язане до безпосередньо військового стану, до статі людини, військовозобов'язаний або не військовозобов'язаний) він може або не може виїхати за кордон", - говорить Кравець.

За його словами, співробітники ДПСУ випускає за кордон виключно осіб, які передбачені в постанові Кабміну. Як каже юрист - це постанова 1995 року, до якої постійно з початку військової агресії РФ вносяться зміни.

Мобілізація в Україні

Як повідомляв Главред, в Україні розширили перелік військовозобов'язаних, які зможуть отримати відстрочку. Змінено критерії визначення критично важливих підприємств та працівників, яких можна забронювати та надати їм відстрочку від мобілізації.

Також раніше повідомлялося, що Раді пропонують дозволити чоловікам відмовлятися від мобілізації. Нардеп пропонує мобілізувати тільки "мотивованих патріотів", а громадян, які не бажають воювати – залучати до роботи на економіку.

Водночас президент України Володимир Зеленський нещодавно заговорив про посилення мобілізації. Військове командування просить, щоб їм надали можливість мобілізувати більше людей. Однак Зеленський зазначив, що про це поки рано говорити.

Вас також можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти