Лікарські комісії при військкоматах працюватимуть інакше: що змінила Верховна Рада

18 травня 2023, 11:12
Після того, як Верховна Рада підтримала законопроекти №9154 та №9158, військово-лікарські комісії (ВВК) працюватимуть по-новому.
повістки в Україні, мобілізація
Інакше проходитиме оформлення документів у військово-лікарських комісіях / колаж Главред

Депутати Верховної Ради підтримали законопроекти № 9154 і № 9158, згідно з якими військово-лікарські комісії (ВВК) тепер працюватимуть інакше. Про це повідомляє портал ТСН.

Також повідомляється, що інакше буде проходити оформлення документів для лікування військовослужбовців.

Військово-лікарські комісії відтепер працюватимуть не лише при територіальних центрах комплектування (у просторіччі – фотобудка), а й у цивільних медичних закладах (у першу чергу − лікарнях та поліклініках).

відео дня

Також очікується, що співробітники ВВК отримають окреме фінансування для проведення медичних оглядів військовозобов'язаних українців.

Запис для проходження комісії буде проводитися в електронному режимі. Таким чином, можна буде записатися в електронну чергу на певний час.

Крім того, планується, що для інформаційної підтримки військовослужбовців буде відкрита "гаряча" телефонна лінія.

Далі - між ТЦК, військовими частинами та цивільними медичними закладами буде налагоджено електронний обмін документами. А, у свою чергу, Медичні заклади, які працюють у системі Міністерства оборони, матимуть доступ до електронних медичних карток пацієнтів цивільних лікарень та поліклінік.

Працівники ВВК матимуть доступ до всіх обстежень і хвороб, а також будуть знати всю історію хвороби кожного військовозобов'язаного.

У зв'язку з цим військовозобов'язані, у яких раніше не були зафіксовані хвороби, вже не зможуть уникнути мобілізації через "раптові" проблеми зі здоров'ям. Якщо ж захворювання все ж будуть виявлені, то громадяни зможуть пройти додаткове медичне обстеження.

Мобілізація в Україні

Президент Володимир Зеленський 25 лютого 2022 року підписав указ Про загальну військову мобілізацію на території України у зв'язку з повномасштабним військовим вторгненням країни-агресора Російської Федерації.

Призивають до лав Збройних сил України чоловіків від 18 до 60 років. В першу чергу тих, у кого є бойовий досвід.

Як казав начальник пресцентру Сил охорони і оборони півдня Наталія Гуменюк заявила, що ЗСУ необхідно поповнювати резерв. На війні сили оборони, на жаль, зазнають втрат, тому потрібне поповнення військ. При цьому немає будь-яких нових етапів мобілізації. Тому і триває чинний призов у війська.

Пізніше Верховна Рада проголосувала за те, щоб продовжити воєнний стан і мобілізацію в Україні на 90 діб з 05: 30 2 травня 2023 року.

Вас можуть зацікавити такі новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти