У Раді вирішили змусити Facebook і Netflix платити податки в Україні

11 лютого 2021, 09:05
Данило Гетманцев каже, що техногіганти повинні платити податки в Україні.
Facebook
Facebook платитиме податки в Україні, впевнений Данило Гетманцев / Reuters

Україна має намір оподатковувати провідну соціальну мережу Facebook, а також американську розважальну компанію - постачальника фільмів і серіалів на основі потокового мультимедіа Netflix.

Як заявив в інтерв'ю Громадському нардеп від Слуги народу, голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, ПДВ повинні платити всі, в тому числі техногіганти, проте поки в законодавстві просто немає інструментів, щоб "адмініструвати цю діяльність".

За його словами, в новому законопроекті, поданому до парламенту, прописали обов'язок "сервісів електронної комерції" платити ПДВ.

"Ситуація, яка є — наші рекламісти повинні платити ПДВ, а великі гіганти транснаціональні, чомусь від ПДВ фактично звільнені. Це неправильна ситуація, ми повинні її виправити. І, до речі, ми зустрічалися з Facebook, з іншими великими компаніями, вони не заперечували, щоб платити цей податок", - зазначив він.

Говорячи про механізм сплати податків, він підкреслив, що вона може бути здійснена за допомогою віддаленої реєстрації в електронному кабінеті, сплаті податку у валюті, а спілкування з українською податковою буде вестися англійською мовою.

Гетманцев не виключив, що виникне питання, чи не переведуть компанії на кшталт Google, Facebook і Netflix цей податок на споживача, тобто не підвищать вони ціни. Тому що зазвичай так виробники і надходять у разі введення / підвищення податків.

читайте такожУ Слузі народу вигадали податок для Google і Microsoft"Вчені дійшли висновку, що хто є фактичним платником податків або на кого перекладається — це залежить не від конструкції податку, не від наміру законодавця, а залежить від конкретної кон'юнктури на ринку — тобто як співвідноситься попит і пропозиція. Якщо мій товар не користується попитом, я беру цей податок на себе, якщо користується — я перекладаю на споживача", — сказав голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Сам він припускає, що одні послуги подорожчають через цей податок, а інші - ні.

"Але точно можна стверджувати, що якщо оподатковується хліб, ковбаса і молоко — товари першої необхідності, то податком повинні обкладатися послуги, які не є предметом першої необхідності. Тим більше, не повинна створюватися ситуація різного рівня оподаткування в межах однієї юрисдикції", - додав "слуга народу".

Податки для Facebook і Google:

  • Раніше повідомлялося про те, що в українському парламенті зареєстрували законопроект під №2634.
  • У документі пропонується ввести податок на додану вартість у розмірі 20% на електронні послуги, що надаються компаніями-нерезидентами України - за типом Google або Facebook.
  • У пояснювальній записці до законопроекту повідомляється, що діяльність компаній-нерезидентів, що надають цифрові послуги українцям, на даний момент проводиться без належного оподаткування.
  • Це, в свою чергу, призводить до втрат держбюджету і створює неконкурентне середовище для резидентів-платників.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти