В АТБ попередили про можливе зникнення продуктів - причина

18 січня 2022, 11:55оновлено 18 січня 2022, 14:45
Причина - державне регулювання цін.
супермаркет, Продукти, магазин
Продукти можуть зникнути з прилавків / УНІАН

У зв'язку з постановою Кабінету Міністрів Про введення державного регулювання цін на ряд соціальних продуктів харчування, деякі мережі магазинів зробили страшну для українців заяву.

Йдеться про те, що товари можуть зникнути з прилавків торгових мереж.

"Встановлена планка націнки не більше 10% за документом не покриває витрати операторів ринку на логістику, сезонне списання та інші операційні послуги. А значить, цілком може привести до припинення реалізації зазначених продуктів харчування до моменту налагодження всіх процесів і розуміння порядку їх ціноутворення", - заявив генеральний директор корпорації АТБ Борис Марков в Facebook.

Він вважає, що це дискримінація по відношенню до всього організованого роздробу. А також заявив, що ініціатива не обговорювалася з учасниками ринку.

"В принципі, прийняття і реалізація нормотворчих постанов в "новорічну ніч", просто поставивши весь Рітейл перед фактом і апріорі обмеживши йому право для конструктивного діалогу та участі, – м'яко скажемо далеко від демократичної процедури", - додав Марков.

Передісторія

Кабінет Міністрів 30 грудня вніс батон і соняшникову олію до списку харчових продуктів, які мають суттєву соціальну значущість і обмежив граничний рівень надбавки на ці товари на рівні 10% на період карантину.

Це означає, що уряд запровадив держрегулювання цін на ці продукти і суб'єкти господарювання, які їх реалізують, повинні декларувати зміни роздрібних цін на них.

Пізніше список продуктів було розширено.

Таким чином, у списку:

  • гречана крупа
  • цукор
  • пшеничне борошно
  • макаронні вироби
  • молоко
  • соняшникова олія
  • яйця
  • куряче м'ясо
  • вершкове масло.

Нагадаємо, в Україні лідером подорожчання залишається соняшникова олія. З 42 грн за літр на кінець минулого року в травні нинішнього середня ціна продукту підскочила до рекордних 62,57 грн/літр.

Це відбувається на тлі надмірної пропозиції продукту в країні: обсяги виробництва олії в Україні в 15 разів перевищують обсяг споживання.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти