Україні необхідне подвійне громадянство, але є виняток - Кулеба

30 грудня 2020, 10:58
Для отримання подвійного громадянства повинні бути серйозні фільтри, щоби виключити маніпуляції.
Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба / РБК-Україна

Україні необхідне подвійне громадянство, щоби зберегти зв'язок з мільйонами українців, які виїхали і почали нове життя в інших країнах.

Таку думку висловив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю ТСН.

"Якщо ми вже не можемо утримати їх (українців, - ред.) географічно в Україні, давайте тоді утримаємо їх ментально і юридично в нашому українському просторі", - вважає глава МЗС.

При цьому Кулеба додав, що ні про яке подвійне громадянство з державою-агресором мова йти не може: "Це табу. Це закрита тема. І це має бути чітко в законі прописано".

Глава МЗС вважає, що для отримання подвійного громадянства повинні бути серйозні фільтри, щоби виключити маніпуляції.

"Я ще раз хочу підкреслити, що питання подвійного громадянства — це питання збереження української ідентичності у світі та використання можливостей іноземних українців для розвитку України. Якщо ми цього не зробимо, то втратимо всіх цих людей, цей потенціал. Я бачив конкретні приклади в тій же Франції, коли батьки - українці й тримаються українського суспільства, але їхні маленькі діти вже ростуть франкофонами, і їх дуже важко утримувати в українському полі", - зазначив Дмитро Кулеба.

читайте такожЕксперт пояснила, чому Україні потрібно розібратися з питанням подвійного громадянства

Подвійне громадянство в Україні

  • Україна офіційно не визнає подвійне громадянство. При цьому законів, що карають за подвійне громадянство, не існує.
  • Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вже заявляв, що Україна повинна знайти збалансоване рішення для впровадження подвійного громадянства в країні. При цьому, повинні бути винятки для окремих категорій українців, а також держав – зокрема, для Російської Федерації.
  • Як заявив віце-прем'єр-міністр, міністр реінтеграції Олексій Резніков, на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей російські паспорти отримали близько 300 тисяч громадян України. У Криму ця цифра перевищує два мільйони осіб.
  • За словами Рєзнікова, після деокупації українцям з окупованих територій потрібно буде визначатися, громадянином якої країни бути.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти