Суперечки тривають: у владі хочуть запропонувати "м'яку" мобілізацію

10 січня 2024, 20:17оновлено 13 січня, 11:46
В Україні з дня на день обговорюватиметься новий законопроект про мобілізацію.
У владі хочуть запропонувати
У владі хочуть запропонувати "м'яку" мобілізацію / колаж: Главред, фото: Вікіпедія, РБК-Україна

Про те, як у владі України намагаються вирішити проблему мобілізації, які законодавчі нововведення можуть виникнути і які цілі може переслідувати новий закон, розповів політичний експерт Мілан Леліч у коментарі РБК-Україна.

Всім відомо, що в останні тижні мобілізація в Україні стала однією з найактуальніших тем. Вплинули на це і посилення роботи органів ТЦК і внесений до Верховної Ради України законопроект.

Мета нового законопроекту про мобілізацію

Згідно зі словами Лелича, новий законопроект переслідує дві мети. Першою є можливість передати населенню сигнал про те, що війна не закінчилася і є необхідність в людях. Друга - сигнал для західних партнерів про те, що їх зброєю буде кому воювати.

відео дня

До того ж, провал мобілізації може "потягнути" за собою чергову причину відмови заходу допомагати Україні, адже навіщо допомагати країні, в якій нікому воювати.

Новий підхід до мобілізації

Крім іншого, неназваний співрозмовник у владних кабінетах, на якого посилається РБК, розповів, що мобілізацію хочуть проводити з абсолютно протилежним підходом.

Зокрема, обговорюється "м'яка" мобілізація, яка може полягати в тому, щоб, наприклад, надавати тримісячну відстрочку для вирішення цивільних справ тим, хто самостійно зареєструється в Електронному кабінеті військовозобов'язаного.

Також обговорюється можливість "розсіювання" всіх, хто повинен бути відправлений в армію на групи із зазначенням дати, щоб мобілізований міг знати реальну дату початку своєї служби і планувати цивільне життя, маючи це на увазі.

Мобілізація в Україні

Нагадаємо, до Верховної Ради України внесено п'ять різних версій законопроекту щодо змін у системі мобілізації. Комітет парламенту з національної безпеки 9 січня повинен був прийняти рішення по документу.

Однак 10 січня голова фракції "Слуга народу " Давид Арахамія заявив у Верховній Раді, що в четвер, 11 січня, депутати повинні розглянути законопроект про мобілізацію на першому читанні з урахуванням рекомендацій Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Також відомо, що у Верховній Раді виникли суперечки навколо нового законопроекту про мобілізацію. Подробиці в ефірі телемарафону розповів заступник голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв. Він додав, що в документі багато що потрібно змінити. Одне з таких спірних питань стосується чоловіків за кордоном.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти