Експерт оцінив шанси Разумкова стати президентом

13 лютого 2021, 04:40
В Україні всі кандидати в президенти, як правило, свого часу обіймали посаду прем'єр-міністра. Жоден спікер не міг претендувати на вищий президентський пост.
Разумков
Дмитро Разумков / УНІАН

Спікер парламенту Дмитро Разумков може відправитися у "вільне плавання". Зокрема, у разі проведення дострокових виборів політик може створити свій власний політичний проект.

Таку думку озвучив політичний та економічний експерт Тарас Загородній, передає Главред.

"Зрозуміло, що він (Разумков, - ред.) показує свою політичну спроможність - йому сумно дивитися на рейтинги Слуги народу. Як людина, яка працювала політконсультантом, він розуміє, що тенденція невтішна, і в разі дострокових виборів замість тих 18%, які Слузі народу дають зараз, буде близько 10", - вважає Загородній.

читайте такожЗМІ дізналися про плани щодо відставки Разумкова: названо кандидата на посаду спікера РадиЕксперт також прокоментував інформацію ЗМІ про те, що Разумкову нібито готують заміну на посаді глави парламенту. Його наступником може стати заступник спікера Ради Руслан Стефанчук. Загородній вважає, що дане рішення можуть не підтримати самі депутати парламенту.

"Стефанчук, звичайно, вірний правлячій партії, але з його призначенням можуть виникнути великі труднощі, оскільки парламент – це не казарма, щоби всі побігли щось робити в єдиному пориві", - вважає він.

Що стосується шансів Разумкова стати главою держави, то Загородній зазначив, що в Україні жоден спікер не міг претендувати на вищу президентську посаду.

"Всі кандидати в президенти, як правило, колишні прем'єр-міністри: Тимошенко, Ющенко, Янукович. І у Гройсмана тут більш виграшна позиція. Він теж колишній прем'єр, у нього є власна партія, але питання в тому, чи потрібен Разумков Гройсману, оскільки навряд чи дві господині зможуть ужитися на одній кухні. Гройсман сам по собі лідер, він зараз критикує уряд, тому я не бачу сенсу в цьому союзі. Теоретично таке можливо, але це буде більше нагадувати союз вужа з їжаком", - вважає експерт.

читайте такожРазумков розповів про свої розбіжності із Зеленським

Нагадаємо:

  • Соціологічна група Рейтинг провела опитування, за результатами якого з'ясувалося, кому з українських політиків найбільше довіряють українці на початку лютого 2021 року.
  • Згідно з опитуванням, спікеру парламенту Дмитру Разумкову довіряють 26% і не довіряють - 37%, ще 33% не знають його.
  • Опитування, проведене Центром Разумкова з 29 січня по 3 лютого, свідчить, що майже половина українців хоче проведення дострокових виборів президента України.
  • Якби до другого туру президентських виборів вийшли спікер Верховної Ради Дмитро Разумков і чинний президент Володимир Зеленський, то Зеленський став би переможцем.
  • Главу парламенту підтримали б 39,9% тих, хто братиме участь у виборах і визначився, за кого голосувати, а Зеленського – 60,1%.
  • Водночас, за даними дослідження, Разумков у другому турі переміг би п'ятого президента Петра Порошенка і лідера партії Опозиційна платформа – За життя Юрія Бойка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти