Соціологи з'ясували, як українці ставляться до активіста Стерненка

27 лютого 2021, 18:33оновлено 27 лютого 2021, 20:59
З результатів опитування випливає, що чоловіки більше стурбовані цією судовою справою, ніж жінки: 55% та 44% відповідно.
Стерненко
Соціологи з'ясували ставлення українців до Стерненко / УНІАН

За інформацією соціологів, 49% українців стурбовані судовою справою Сергія Стерненка і лише 28% опитаних відповіли, що нічого не знають про цю справу, а байдужість з цього питання висловили лише 23% респондентів. Про це свідчать результати дослідження, яке було проведено платформою для соціологічних та маркетингових досліджень Liberty Report, оприлюднені в ефірі Свободи слова Савіка Шустера.

З результатів опитування випливає, що чоловіки більше стурбовані цією судовою справою, ніж жінки: 55% і 44% відповідно. А вперше чують про нього - 37% опитаних жінок проти 17% чоловіків.

Якщо ж говорити про регіональний розподіл, то справою Стерненка стурбовані в західних регіонах України 61% респондентів проти 40% на півдні та 39% - на сході України.

Також згідно з результатами дослідження, у 61% українців за останні два роки знизився рівень довіри до вітчизняної судової системи.

За словами соціологів, тема довіри до суддів актуалізувалася під час так званої конституційної кризи - нещодавнього протистояння Конституційного Суду та Офісу президента.

Примітно, що рівень недовіри майже однаковий для всіх груп опитаних, незалежно від статі, віку, регіону проживання та типу населеного пункту (місто чи село).

читайте також"Слуги народу" різко висловилися про акції протесту на підтримку Стерненка

Важливо відзначити, що 41% респондентів не стикалися з судовою системою і не давали хабарі, серед опитаних: жінок - 45%, а чоловіків - 36%. Однак 7% громадян давали хабарі представникам судової системи. В основному це чоловіки, їх 10%, жінок значно менше - 4%.

Чим доросліша людина, тим частіше вона мала справу з судом. Серед населення у віці 45-59 років 12% давали хабарі. Найменший відсоток тих, хто давав гроші в судах - молодь у віці від 18 до 29, їх 3%. Людей у віці 30-44 років - 6%.

52% опитаних зізналися, що не давали хабарів зовсім (чоловіків - 54%, жінок - 51%). Найменший відсоток тих, хто не давав хабарів - на сході (47%), а найбільший - на півдні (60%). Варто звернути увагу на те, що значних відмінностей по регіонах немає.

Національне репрезентативне дослідження показує думку дорослих громадян у віці 18+. Дослідження проведено на real time платформі LibertyReport.ai, із застосуванням підходу MIXED-MODE. Опитування онлайн і телефоном в пропорції 70: 30. Максимальна похибка не перевищує 4,26%.

Справа Стерненко - про що повідомлялося раніше:

  • 23 лютого Приморський суд Одеси визнав Сергія Стерненка винним у викраденні людини і засудив його до семи років і трьох місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна. Крім того, Стерненка визнали винним у незаконному зберіганні зброї — травматичного пістолета.
  • За словами Стерненка, пістолет він знайшов біля будинку. В результаті, активісту призначили покарання за розбій і зберігання зброї, а за викрадення людини — звільнили від відповідальності за закінченням строків давності.
  • Адвокати одеського активіста Сергія Стерненка подали заяву про переведення в найкоротші терміни їх підзахисного з Одеського СІЗО до Києва, оскільки вважають, що є реальна загроза для його життя.
  • Увечері 23 лютого прихильники активіста Сергія Стерненка зібралися біля офісу президента, щоб провести акцію протесту проти вироку активісту, після чого почалися зіткнення з силовиками.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти