Скільки за законом мають відслужити мобілізовані під час воєнного стану: пояснення адвоката

20 жовтня 2022, 18:30
1076
Як каже адвокат Ольга Дурноп'янова, є два основних документи, які регулюють призов в українську армію під час воєнного стану.
Білий квиток, військкомат
Білий квиток, військкомат / колаж фото УНІАН

В Україні вже восьмий місяць йде загальна мобілізація, під час якої призову на військову службу підлягають всі чоловіки віком від 18 до 60 років, які не мають підстав для відстрочки або звільнення. Про це нагадала учасниця волонтерського руху "адвокати ЗСУ" та адвокат Ольга Дурноп'янова, повідомляє спеціалізований портал "Право-юа".

Юрист нагадує, що стаття 23 Закону № 2232-ХІІ "Про військовий обов'язок і військову службу № 2232-ХІІ", та "Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ" визначають строки військової служби таким чином

  • Частина 7 статті 23 Закону говорить, що для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період встановлений термін військової служби — аж до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію;
  • частина 9 статті 23 Закону № 2232-ХІІ йдеться ‒ під час дії особливого періоду, а саме з моменту введення воєнного стану (настання воєнного часу), для військовослужбовців, у яких закінчився строк військової служби, встановлений статтею 23 Закону, військова служба триває понад встановлені строки — до оголошення демобілізації, крім випадків, визначених пунктами "б", "в", "г" частини 2, пунктами "б", "в", "г", "ґ", "д", "е" частина 3 статті 26 вищезазначеного Закону.

Мобілізація в Україні під час воєнного стану

Нагадаємо, Верховна Рада ввела в Україні воєнний стан 24 лютого, в перший день масштабного російського вторгнення. Ініціативу президента країни Володимира Зеленського підтримали 300 нардепів.

відео дня

15 березня Рада продовжила воєнний стан в країні ще на 30 днів - до 25 квітня.

У травні президент України Володимир Зеленський направив до парламенту указ про продовження термінів воєнного стану в Україні ще на три місяці.

15 серпня Верховна Рада продовжила воєнний стан і загальну мобілізацію до 21 листопада.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти