Шантаж Європи і провокація дефіциту газу: названо сценарій Газпрому щодо Північного потоку-2

19 серпня 2021, 05:28
Росія створює умови для сертифікації газопроводу СП-2, без якої неможлива його робота, сказав Олексій Оржель.
Північний потік-2
Газпром відмовляється від додаткового прокачування газу до Європи, щоб вже в жовтні отримати вигідні стартові позиції щодо СП-2, - політик / Reuters

Москва спеціально не закачує газ до підземних сховищ Європи, щоб спровокувати дефіцит палива і використати ситуацію в своїх інтересах. За логікою росіян, у таких умовах сертифікація газопроводу Північний потік-2 проходитиме за більш оптимальної для Газпрому обстановки. Про такий сценарій свідчить і той факт, що наразі газу найменше якраз таки в сховищах російської корпорації у європейських країнах. Про це заявив колишній міністр енергетики Олексій Оржель.

"Я б пов'язував точку неповернення не тільки з адміністративними процедурами, сертифікацією та іншими елементами, але і з дефіцитом газу на ринку Європи. Ми всі знаємо, що "Газпром" не насичує європейський ринок, і робить це з такою метою, щоб в перших числах жовтня казати, що "Північний потік-2" повинен забезпечити якраз енергетичну безпеку і постачання газу, і тоді сертифікація проходитиме простіше", - сказав він у ефірі телеканалу Україна 24.читайте такожУкраїна, Польща і Німеччина задавлять Північний потік-2: запуск труби призведе до серії ударів по Газпрому

Крім того, він акцентував увагу на тому, що саме в сховищах Європи наразі найменше газу. Швидше за все, Росія намагається реалізувати саме вищевказаний сценарій.

відео дня

"Наразі найменші запаси якраз в газосховищах Європи, якими оперує "Газпром". Думаю, цей варіант і розробляється у Росії і буде реалізовано", - підкреслив Олексій Оржель.

Нагадаємо, згідно з даними Gas Infrastructure Europe, в сховищах Газпрому у Австрії, Німеччині та Нідерландах наразі близько 1,8 мільярдів кубометрів газу. У той час, коли їх загальний проектний обсяг становить 10 мільярдів кубометрів газу.

Дефіцит газу у Європі

Останнім часом на газовому ринку ЄС різко злетіли ціни. Вартість тисячі кубометрів газу стрімко зростає. Ціни вже переступили рекордні показники 2008 року. Ситуацію пов'язують у тому числі і з діями Газпрому, який у кризовій для Європи обстановці відмовляється від додаткових постачань газу шляхом української ГТС.читайте такожШантаж Європи через Північний потік-2: сховища ЄС порожніють, а Газпром знову обрубав постачання газу

16 серпня після того, як Газпром фактично відмовився від резервування додаткової твердої потужності ГТС України для прокачування газу до Європи, ціна на паливо склала вже 585 доларів за одну тисячу кубометрів.

У Нафтогазі безпосередньо заявляють, що Газпром шантажує Європу. Російська компанія вимагає якнайшвидшого схвалення СП-2, практично ставлячи ультиматум Європі: або запуск магістралі і дешевий газ, або проблеми з постачанням палива через Україну.

У компанії-операторі газотранспортної системи України дотримуються аналогічної версії, згідно з якою Газпром вибиває вигідні для себе умови в контексті введення до експлуатації Північного потоку-2.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти