Розкрито найгірший сценарій для Києва у разі підриву дамби ГЕС

16 липня 2024, 16:47
1318
В "Укргіденерго" оцінили погрози Росії підірвати Київську ГЕС.
киевская гэс
РФ пригрозила вдарити по Київській ГЕС - чи це реально / Колаж Главреда. Фото: УНІАН

Малоймовірно, що російським окупантам вдасться підірвати дамби Київської та Канівської ГЕС. Навіть за найгіршого сценарію підтопить хіба що "підвали" деяких районів столиці, висловився в інтервʼю Forbes гендиректор "Укргіденерго" Ігор Сирота.

Для руйнування таких обʼєктів росіянам треба було б залетіти на територію України на літаках та скинути на них декілька авіаційних бомб, пояснив Сирота.

Втім, навіть за найгіршого сценарію катастрофи не станеться. У прилеглих селах може тимчасово зникнути вода, а в самій столиці підтопить підвали у деяких районах.

відео дня

"У разі значного пошкодження від ракет може статися спрацювання водосховища - люди в наближених населених пунктах залишаться без води. Але катастрофічних наслідків, як у Херсонській області, не буде. Кілька ракетних ударів в одне місце можуть пробити отвір у дамбі, звідки виходитиме вода", — сказав Сирота.ʼ

Ситуація з підривом Каховської ГЕС була іншою.

"У Каховській ГЕС була практично зруйнована вся станція і 12 водозливних затворів. Це був дуже великий витік. Такого ракетними ударами досягти неможливо", — зазначив гендиректор "Укргіденерго".

Підрив Росією Київської ГЕС - що кажуть в Україні

У липні 2024 року Росія анонсувала удари по водосховищах поблизу Києва, причому у своїй манері спробувала перекласти провину на Україну.

Про можливу підготовку "провокації" заявила речниця МЗС РФ Марія Захарова. Вона звинуватила Україну в нібито підготовці до удару по двох дамбах у Київській області - Київській ГАЕС і Канівській ГЕС.

Однак полковник запасу ЗСУ, льотчик-інструктор, військовий експерт Роман Світан наголошує, що російським загарбникам не вдасться втілити у життя такі плани. За його словами, будь-яку українську дамбу неможливо просто зруйнувати крилатими або балістичними ракетами.

Нагадаємо, у ніч на 6 червня російські окупаційні війська підірвали Каховську ГЕС. За даними ГУР Міноборони, підрив стався близько 2:30 ночі. В Укргідроенерго повідомили, що вибух стався в машинному залі.

Через підрив дамби Каховської ГЕС на великій території виникли проблеми з питною водою. Так, води для більшої частини Кривого Рогу залишилося на півтора місяця, і це лише за умови економного споживання.

Що відомо про Forbes

Forbes - американський діловий журнал, заснований у 1917 році, з 2014 року належить гонконгській інвестиційній групі Integrated Whale Media Investments, повідомляє Вікіпедія.

Forbes.com є частиною Forbes Digital, підрозділу Forbes Media LLC. До холдингу Forbes також входить частина RealClearPolitics. Разом ці сайти охоплюють понад 27 мільйонів унікальних відвідувачів щомісяця. Сайт Forbes.com працює під гаслом "Домашня сторінка для світових бізнес-лідерів" і в 2006 році був визнаний найбільш відвідуваним бізнес-сайтом у світі.

Forbes.com використовує "модель дописувачів", в якій широка мережа "дописувачів" пише і публікує статті безпосередньо на сайті.

У 2020 році Forbes отримав нагороду Webby People's Voice Award у номінації "Бізнес-блог/сайт".

Вас також можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти