РФ злякалася: відомо, чи зупиниться війна, якщо Україна матиме "ядерку"

23 жовтня 2024, 12:51
289
Росія розуміє, що в України є можливості для створення такої зброї.
РФ злякалася: відомо, чи зупиниться війна, якщо Україна матиме 'ядерку'
Ядерна зброя в Україні / колаж: Главред, фото: 53 окрема механізована бригада імені князя Володимира Мономаха, ua.depositphotos.com

Головні тези колишнього заступника голови СБУ:

  • Росія боїться створення ядерної зброї в Україні
  • В Україні є можливості для створення ядерної зброї
  • Наявність ядерної зброї не змусить Росію припинити війну

Генерал-майор запасу, колишній заступник голови СБУ, експерт з питань національної безпеки Віктор Ягун припустив, як би поводилася Росія, якби Україна дійсно почала створювати власну ядерну зброю.

За його словами, Росія вже злякалася.

відео дня

"У Державній думі РФ уже сказали, що все це блеф, це неможливо, що Україна не здатна створити ядерну зброю, що в неї немає технічних можливостей. Така реакція - ознака переляку. Якби росіяни не сприйняли інформацію BILD серйозно, вони б продовжували свою риторику - мовляв, "а ми ж казали, що українці можуть свою бомбу створити", "ми ж вас попереджали про ядерну безпеку"", - наголосив він в інтерв'ю Главреду.

Експерт зауважив, що Росія злякалася, тому що там розуміють: у нас є і вчені, і розробки, і навіть навчальний реактор.

"У нас було три навчальні реактори: у Севастополі, Харкові та Києві. Принаймні, київський реактор працює. Веду до того, що в України дійсно є можливості для створення ядерної зброї. І Росія це розуміє. Так, ми не зробимо якогось прориву, не будемо наздоганяти Росію разом із Китаєм. Але зробити якусь ядерну "вундервафлю" і кудись її відправити - можемо спокійно, якщо вони нас дуже дістануть", - підкреслив Ягун.

Він також відповів, чи це змусить Росію припинити війну.

"Росія не може припинити війну, хіба що станеться щось усередині неї самої. Згадайте досвід Першої світової війни: що сталося тоді з Росією - нічого, просто царя не стало, разом з його урядом. А так, це нічого б не змінило в діях Росії. Утім, уже те, що Росія злякалася, є знаковим. До того ж вона дуже боїться того, що Захід у відповідь на таку риторику Києва почне допомагати належним чином у війні до перемоги", - підсумував колишній заступник голови СБУ.

РФ злякалася: відомо, чи зупиниться війна, якщо Україна матиме 'ядерку'
Які країни володіють ядерною зброєю / Інфографіка: Главред

Хто такий Віктор Ягун

Віктор Ягун - український військовий, громадський діяч, генерал-майор запасу Служби безпеки України. У період з березня 2014-го по червень 2015-го року був заступником голови СБУ. Під проводом Ягуна добувалася і оприлюднювалася інформація про участь російських військ і роботу спецслужб у війні проти України на Донбасі. Учасник ООС на Донбасі.

Створення ядерної зброї в Україні - що відомо

Нагадаємо, видання Bild повідомляло, що Україна не змириться з тим, якщо окупанти Росії вдруге підуть на Київ. У такому разі буде відновлено український ядерний арсенал, від якого держава відмовилася в 1990-ті роки. Причому все буде зроблено дуже швидко.

Володимир Зеленський відповів, що Україна ніколи не говорила, що має намір створити ядерну зброю. Йшлося про ненадійні гарантії в рамках Будапештського меморандуму. Київ прагне вступити до НАТО, щоб отримати захист своєї держави.

В той же час, у країні-агресорці РФ бурхливо відреагували на чутки про нібито розгляд Україною створення ядерної зброї. Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков назвав такий "план", що гуляє в Мережі, "недалекоглядним".

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти