Зростання світових цін на сировину дозволяє українським компаніям інвестувати в модернізацію

1 вересня 2021, 16:41
Зазначається, що у ціні істотно додали товари, які Україна традиційно експортує на світові ринки
Долар
Рекордне зростання світових цін на сировину / Reuters

Ситуацію зі зростанням цін на сировинні товари активно використовують українські компанії, зокрема металурги та аграрії, які вже сьогодні конвертують отримані додаткові інвестиції в розвиток і модернізацію своїх виробництв, а також на екологічні проєкти.

Повідомляється, що різке зростання світової економіки, підкріплене широкомасштабним заходам підтримки і фінансовим стимулам, які були прийняті урядами ключових країн світу, спровокував прискорення інфляції, йдеться в статті УНІАН.

Якщо ще минулого року вартість багатьох товарів на світових ринках досягла рекордно низьких значень, то в нинішньому році ситуація повністю протилежна: ціни на чорні і кольорові метали, газ, нафту, залізну руду, а також зерно, кукурудзу, олійні та інші сировинні товари стрімко зростають.

відео дня

Що примітно, в ціні істотно додали товари, які Україна традиційно експортує на світові ринки: продовольство, метали, сировину, що дозволило нашій країні за перше півріччя поточного року наростити експорт товарів у грошовому вираженні на 30 відсотків у порівнянні з першим півріччям 2020 року – до 30 мільярдів доларів.

Разом з тим, розуміючи, що зростання цін на сировину тимчасове, і, за ним обов'язково настане падіння, українські промислові компанії намагаються інвестувати отримані додаткові доходи в розвиток виробництв, зниження собівартості і підвищення екологічності.

Так, наприклад, Група "Метінвест" цього року запускає масштабний проєкт будівництва нового цеху з виробництва холодновальцьованого прокату, оцинкованого і пофарбованого рулону на Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча. Загальні інвестиції в проєкт перевищать 1 мільярд доларів.

Не відстають і інші українські металургійні гіганти. Так, в найближчі роки гірничорудна компанія Ferrexpo має намір направити близько 2 мільярдів доларів на подвоєння виробництва котунів. Вже у 2021 році компанія планує збільшити випуск котунів до 12 млн тонн з 11,2 млн тонн у 2020 році.

Крім цього, суттєві інвестиції запланував і Криворізький гірничо-металургійний комбінат ArcelorMittal Кривий Ріг. Так, до 2023 року компанія має намір направити на екологічну модернізацію підприємства близько 1 мільярда доларів, при тому, що за 15 років роботи в Україні компанія вже інвестувала в комбінат близько 5 мільярдів доларів.

Відзначається, що таким чином, орієнтований на експорт бізнес в Україні сьогодні намагається максимально скористатися сприятливою ситуацією на зовнішніх ринках і інвестувати істотні кошти в розвиток виробництва та інфраструктури.

У майбутньому ці вкладення принесуть користь всій національній економіці, а також дозволять українським компаніям не втратити своїх позицій на зовнішніх ринках, коли ціни на сировинні товари підуть вниз, що рано чи пізно обов'язково трапиться.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти