Робота шкіл, транспорт і бонуси для прищепившихся від COVID-19: яким буде новий локдаун в Україні

13 серпня 2021, 12:42оновлено 13 серпня 2021, 14:36
Новий посилений карантин в Україні може суттєво відрізнятися від попередніх – в країні з'явилося багато людей, які зробили щеплення від коронавірусу.
маски, карантин
Влада очікує на локдаун в Україні, але працюватиме над тим, щоб його впровадили якомога пізніше / Reuters

В Україні поступово погіршується ситуація з епідемією коронавірусної інфекції. Влада вже починає говорити про новий карантин, який, швидше за все, буде суттєво відрізнятися від попередніх. В країні з'явилася значна кількість вакцинованих людей, що ймовірно вплине на зміну правил у разі можливого локдауну.

Що відбувається з картиною захворюваності на коронавірус в Україні, чи варто очікувати на локдаун, і чи будуть привілеї для вакцинованих проти вірусу, йдеться в матеріалі BBC Україна.

Очікування нової хвилі COVID-19 в Україні

В країні вже четвертий тиждень поспіль фіксується зростання захворюваності на коронавірус. Відсоток госпіталізацій вже перевищує виписки з лікарень. 2 серпня зафіксовано 1 247 випадків зараження COVID-19, і це в декілька разів більше, ніж було в будь-який з днів липня.

Ситуацію називають контрольованою, проте перші негативні тенденції вже фіксуються. Особливо ситуація погіршується в Одеській, Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях.читайте такожУ МОЗ назвали три сценарії нової хвилі коронавірусу

"Реанімаційні ліжка зайняті на 13%, ліжка з "киснем"- на 9%, апарати ШВЛ - на 3%. Тому країна продовжує залишатися на зеленому рівні епідемічної небезпеки", - пояснив глава МОЗ Віктор Ляшко.

Що стосується вакцинації, наразі роблять близько мільйон щеплень на тиждень. У травні цей показник становив 90 тисяч.

Однак всього в Україні вакциновано тільки 6% населення - близько 2,5 мільйонів чоловік.

Коли буде локдаун

На Україну очікує нова хвиля коронавірусної інфекції, вважає колишній заступник міністра охорони здоров'я Павло Контонюк. В якості одного з аргументів він навів найгірший по всій Європі показник щодо охоплення вакцинацією.

"Не треба плекати ілюзій - у нас буде велика хвиля, буде багато хворих, багато госпіталізацій і наша вакцинація і ті люди, які перехворіли, цього не зупинить. Ми останні в Європі за кількістю вакцинованого населення у всіх категоріях", - сказав він.

Також Ковтонюк прогнозує, що локдаун в Україні все ж таки буде, незважаючи на спроби уряду максимально відтягнути посилення карантинних заходів.читайте такожПідготовка локдауну: у МОЗ розкрили плани щодо посилення карантину восени

Згідно з умовами адаптивного карантину, рішення щодо посилення протиепідемічних заходів прийматиметься на локальному рівні.

"Яким буде локдаун - це в Україні питання політичне. Якою буде політична кон'юнктура, таким буде і локдаун. Але якщо вдарить по всій країні, то уряду треба буде брати на себе відповідальність і впроваджувати обмеження по всій країні", - вважає колишній заступник голови МОЗ.

На думку головного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, у жовтні країна може опинитися в жовтій або помаранчевій зоні. Така ситуація очікується при збереженні нинішнього рівня захворюваності. Лікар вважає локдаун неминучим, проте влада докладатиме зусиль, щоб максимально його відтягнути.

Закриють не все?

Раніше в червоній епідемічній зоні закривали школи, відтепер, через зростання кількості вакцинованих, ситуація може змінитися. Йдеться про вимоги щодо щеплень для вчителів.

"Ми дозволили, щоб освітній процес тривав, але це тільки у тому випадку і у тих школах, де педагогів буде вакциновано понад 80% від усього складу", - каже міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.читайте такожШколи з 1 вересня на дистанційці: як працюватимуть заклади, де вчителі не прищепилися від COVID-19

Втім, за словами міністра, таких шкіл небагато. За даними на початок серпня в школах України зробили щеплення близько 50% співробітників освітніх установ.

Бонуси для тих, хто прищепився від COVID-19

Вакцинація від коронавірусу залишається в Україні кампанією, участь в якій приймається на добровільній основі. Преференції для вакцинованих і заборони для тих, хто не прищепився, обговорюються вже давно.

Конкретних рішень наразі немає, але після локдауну можуть з'явитися нові правила. Йдеться про вимоги щодо вакцинації до людей, які контактують з великою кількістю населення.

"Ніхто не має права змушувати людину робити щеплення, але цілком справедливо вимагати, щоб роботу, яка передбачає контакт з великою кількістю людей, виконували вакциновані співробітники", - вважає голова Комітету ВР з питань охорони здоров'я Михайло Радуцький.читайте такожПід ударом - школи і транспорт: в Україну будуть обмеження для тих, хто не прищепився від COVID-19

Парламентарій вважає логічним впровадження обмежень на діяльність працівників громадського транспорту, закладів громадського харчування, комерційних і комунальних структур, працівники яких контактують з населенням.

Хто може потрапити під обмеження через відмову від щеплення:

  • Працівники сфери транспорту
  • Співробітники закладів громадського харчування
  • Працівники громадських та комунальних структур
  • Особи, що контактують з населенням

"Хворий водій маршрутки інфікує жодним чином не менше людей, ніж вчитель. Тому відтепер кожен вирішує сам - дозвілля і повноцінна робота або вимушені обмеження", - додав парламентарій.

Кафе і ресторани для тих, хто з щепленням?

Експерт Павло Ковтонюк вважає, що пом'якшення карантинних обмежень у вигляді дозволу відвідувати кафе і ресторани при локдауні людям з паспортами вакцинації або ПЛР-тестами, буде правильним.

"Я буду радий, якщо уряд впровадить певні послаблення для вакцинованих. Якщо людям з сертифікатами про вакцинацію або з негативними ПЛР тестами дозволять відвідувати ресторани, кафе, ТЦ, або заклади культури", - сказав Ковтонюк.

У свою чергу, виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський сподівається, що у разі жорсткого карантину в Україні запрацює електронний сертифікат вакцинації, за яким пускатимуть у розважальні заклади.

"Варто ставити питання, щоб для людей, які є вакцинованими, і які є клієнтами ресторанів, закладів культури, були певні зняття обмежень. Треба збільшувати права людей користуватися послугами і не закривати бізнес", - вважає експерт.

Коронавірус в Україні

За даними на ранок п'ятниці, 13 серпня, в Україні встановлено 1 263 випадки зараження COVID-19. Захворіли 73 дитини та 53 медичних працівників. Найбільше заражень за добу зафіксовано у Києві, Одеській, Донецькій, Харківській та Львівській областях.

Головний санітарний лікар країни Ігор Кузін сказав, що в Україні виявлено вже 300 випадків зараження штамом Дельта. Загальна кількість заражень індійським варіантом коронавірусу зросла вдвічі.

В РНБО вважають, що новий спалах COVID-19 в Україні можливий вже у вересні-початку жовтня. Кількість заражень може збільшитися і незабаром через повернення людей з відпусток і циркуляцію штаму Дельта в сусідніх країнах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти