Політолог оцінив шанси повернення ядерного статусу, якщо Україна не вступить до НАТО

15 квітня 2021, 17:40оновлено 15 квітня 2021, 19:34
За словами політолога, у разі реального відновлення ядерного потенціалу в Україні, на нас будуть активно тиснути.
Ядерний статус
Відновлення ядерного статусу в Україні / ua.depositphotos.com

Заяви посла України у ФРН щодо відновлення Україні ядерного статусу звучать досить абстрактно. Як розповів Главреду політолог Петро Олещук, навряд чи така можливість буде дуже швидко реалізована.

"Створення ядерної зброї - справа нешвидка і недешева. Зрозуміло, що в разі реального відновлення ядерного потенціалу в Україні будуть спроби тиснути на нас і досить активно. І заяви посла тут варто сприймати більш стимул і нагадування західним партнерам, що проблеми України - це не тільки її проблеми і обмежитися занепокоєнням цього разу не вийде. Тому що, так чи інакше, проблема тиску з боку Росії нікуди не дівається і не вирішується, дієвих механізмів стримування російської агресії досі ніхто так і не запропонував", - розповів нам Олещук.

Він зазначає, що на даний момент не послідувало ніякої конкретики щодо членства України в НАТО, і тому "постановка питання цілком логічна і це нагадує досить м'який тиск України на країни-члени НАТО".

"Адже головна причина відсутності ПДЧ (План дій щодо членства в НАТО - ред.) в Україні - це тиск з боку Росії. Тому що країни НАТО банально не хочуть вплутуватися в конфлікт між Україною і Росією, чим потенційно викличуть останню на конфлікт. І цей сигнал - нагадування цим країнам про те, що навіть без їх участі ситуація не стане більш стабільною", - зазначає політолог.

читайте такожКравчук зробив заяву про ядерний статус України після слів посла у ФРН

За його словами, зараз значно простіше надати Україні якусь конкретику щодо членства і цим зробити ситуацію більш контрольованою.

"А якщо цього не буде, то ситуація вийде з-під контролю, тому що Україна фактично буде змушена захищатися від Росії будь-яким доступним способом. І це не обов'язково може бути ядерна зброя, яка колись буде створена. Тому це - сигнал про те, що цього разу європейцям не вдасться відсидітися і обійтися поплескування по плечу. Тому що це потенційна проблема і для них теж", - зазначив Олещук.

Довідка: Україна, Росія, США і Великобританія 5 грудня підписали Будапештський меморандум. Згідно з документом, Москва, Вашингтон і Лондон гарантували повагу територіальної цілісності і суверенітету України в обмін на відмову Києва від ядерної зброї.

Ядерна зброя для України - про що раніше повідомляв Главред:

  • Посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, що країна має справу з найбільшим переміщенням військ в Росії з часу Другої світової війни.
  • Посол наполягає, що Україна повинна негайно стати членом НАТО, щоб захиститися від російської агресії. В іншому випадку Києву доведеться повернути на порядок денний питання ядерного статусу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти