У Раді розповіли, чи будуть відбирати громадянство за паспорти РФ у жителів ОРДЛО

29 травня 2020, 17:18
Нардеп Олександр Мережко оцінив перспективу позбавлення українського громадянства тих людей, які отримали російські паспорти в Криму і в ОРДЛО.
Паспорти
У Раді розповіли, чи будуть відбирати громадянство за паспорти РФ/ УНІАН

Влада України не може автоматично позбавляти громадянства тих українців, які живуть в анексованому РФ Криму / тимчасово окупованих районах Донбасу та отримали російські паспорти.

З такою думкою в інтерв'ю порталу ЛБ виступив депутат фракції Слуга народу (політсила президента Володимира Зеленського) Олександр Мережко ‒ за сумісництвом заступник керівника української делегації в ТКГ на переговорах у Мінську.

"Українська конституція забороняє позбавляти українського громадянства. Це імперативна норма. Отже, ми не можемо позбавити людей, які отримали російське громадянство, українського паспорта. Якщо ми так зробимо, то порушимо Конституцію", – розповів нардеп.

відео дня

читайте такожПутін поманив паспортом РФ: кому світить спрощений порядок отримання громадянстваКрім того, нардеп Мережко сумнівається, що необхідно змінювати Конституцію України ‒ в питанні легалізації подвійного громадянства. Народний обранець впевнений, що люди, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донбасу та анексованому Криму, як і раніше, громадяни України.

"Не впевнений, що сьогодні доцільно змінювати текст Конституції. Припустимо, ми повертаємо Крим і Донбас. Там за фактом виявляється маса людей з російським громадянством. Ми їм скажемо, що відмовляємося від них тільки тому, що вони не здали український паспорт, як цього вимагає процедура? З точки зору права і Конституції України, вони як і раніше є громадянами нашої країни", – зазначив представник України в ТКГ.

Нагадаємо, раніше президент Росії Володимир Путін підписав закон, який автоматично визнає громадян України та Білорусі носіями російської мови. До цього спікер нижньої палати російського парламенту, Держдуми В'ячеслав Володін розповідав про те, що у 2019-му громадянами Росії стали близько 500 тисяч людей з України, з Білорусі, Вірменії та інших республік колишнього СРСР.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти