Переведення годинника в Україні 2021 скасували чи ні: для кого лишається літній час

22 березня 2021, 14:41оновлено 26 березня 2021, 16:24
Коли переводять годинник в Україні 2021 на літній час і чи треба це робити цього року: що рекомендує Рада і нові правила гри – з'ясував Главред.
Скасування переведення годинників в Україні коли переводять годинник 2021
Скасування переведення годинників в Україні: коли переводять годинник 2021 / 1zoom.ru

3 березня Рада попередньо прийняла законопроект, що пропонує скасувати переведення годинників на літній час. А 18 березня Комітет з питань економічного розвитку офіційно порекомендував Верховній Раді остаточно скасувати переведення годинників в Україні на літній час.

Тепер народні депутати мають у другому читанні остаточно ухвалити законопроект №4201 про скасування переведення годинників в Україні, повідомляє офіційний веб-портал Верховної Ради.

У документ додали визначення "сезонного переходу часу".

читайте такожПерехід на літній час 2021: Україна вирішила, коли переводимо годинник"Закон набуде чинності з дня, що слідує за днем його опублікування, і Кабінет міністрів протягом двох місяців повинен привести свої нормативно-правові акти у відповідність із законом, а також у 2022 році проінформувати Верховну Раду про стан його виконання", – наголошується в повідомленні.

Але швидше за все закон про скасування переходу на літній час в Україні почне діяти не раніше 2022 року.

Переведення годинників 2021 скасували чи ні

На даний момент ні. Щоб Україна не здійснювала перехід на літній час у 2021 році – законопроект повинні встигнути прийняти в другому читанні і опублікувати в "Голосі України" до останньої неділі березня, уточнила заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку і представник Слуги народу Роксолана Підласа.

Лише в цьому випадку перехід на літній час Україна в 2021 році не здійснить.

Прийняти документ планували ще минулого тижня. Чергове голосування за законопроект було заплановано на 19 березня. Але в результаті Рада провалила голосування: не вистачило 14 голосів.

Остаточне рішення щодо скасування переведення годинників в Україні в 2021 році очікується в середу, 24 березня, повідомляє джерело в уряді.

Поки що уряд веде переговори з цього приводу з представниками Євросоюзу, пише Інтерфакс-Україна.

Відзначимо, що переведення годинників в Європі 2021 не здійснюють лише Росія, Білорусія та Ісландія.

Коли переводять годинники в Україні 2021 на літній час

Якщо документ так і не приймуть, переведення годинників в Україні на літній час 2021 традиційно відбудеться в останні вихідні березня, тобто вже наступного тижня - в ніч з 27 на 28-е число.

Рівно о 03:00 починає діяти літній час в Європі: стрілки годинника потрібно перевести на одну годину вперед. Утім, електронні гаджети, в яких є підключення до інтернету, зроблять це самі. А ось механічний годинник і, наприклад, годинник на мікрохвильовій печі дійсно доведеться переводити вручну.

Знову на зимовий час стрілки годинника переводять в останню неділю жовтня - на одну годину назад.

Детальніше читайте в нашому матеріалі Переведення годинників на літній час 2021: Україна змінює правила.

Перехід на літній час: Україна 2021 - користь і шкода

Скасування переведення годинників на літній час відіб'ється на ЖКГ-платіжках українців, попередив глава житлового союзу України Олександр Скубченко.

За його підрахунками, у разі скасування переходу на літній час, при нинішніх цінах на світло населення в цілому змушене буде заплатити на 2 млрд більше за електроенергію (нагадаємо, що Кабмін скасував пільговий тариф на електроенергію ще з січня 2021).

З іншого боку, лікар розповіла, яку небезпеку несе переведення годинників на літній час.

Зокрема, переведення годинників провокує:

  • порушення сну,
  • головний біль,
  • емоційні розлади,
  • болі в спині, суглобах,
  • судинні кризи,
  • скачки артеріального тиску.

"Якщо ми змінюємо час засинання, змінюється час виділення гормону кортизолу, а він відповідає за роботу імунної системи, артеріального тиску, цукру в крові тощо, величезна кількість функцій. І ми одним переведенням годин порушуємо всі ці процеси", - розповіла лікар-невролог Тетяна Майкова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти