Орки влаштували геноцид у Бородянці: бомбили будинки і забороняли діставати людей з-під завалів

6 квітня 2022, 13:26оновлено 6 квітня 2022, 17:34
Російські загарбники розстрілювали людей просто на вулицях, при цьому вони блокували евакуацію мирних мешканців з міста.
Орки влаштували геноцид у Бородянці: бомбили будинки і забороняли діставати людей з-під завалів
Окупанти в Бородянці бомбили будинки і забороняли діставати людей з-під завалів/ Макс Левин

Росіяни з перших днів окупації селища Бородянка під Києвом розстрілювали там мирних мешканців і житлові будинки. Населений пункт зруйнований майже повністю. Особливо це стосується багатоповерхівок.

Вогонь по мирних мешканцях російські загарбники почали відкривати з перших днів, як в’їхали у селище. Про це розповів в. о. голови Бородянської селищної ради Георгій Єрко. Відповідне відео оприлюднив Генштаб Збройних сил України.

"Перші дні, коли проходили колони, вони (росіяни – ред.) розстрілювали мирних жителів,розстрілювали мирні домівки, не звертаючи уваги на те, що по них ніхто не відкривав вогню. Тому що у селищної територіальної оборони були тільки автомати. Але вони розстрілювали і будинки, і жителів", – сказав Єрко.

відео дня

Він розповів про випадок, коли окупанти розстріляли мирних мешканців, йдучи селищем з колоною. По людях почали стріляти з автоматів. Внаслідок цього загинули восьмеро людей. Пізніше вогонь по людях почали відкривати не лише з автоматів, а й з важкої техніки, бронетранспортерів і танків.

Перший авіаційний удар ворога був зроблений саме по Бородянці, каже в. о. голови селищної ради. Загарбники скинули бомби на 9-ти поверхові будинки, і люди, які тоді ховалися від бомбардувань у підвалах, опинилися там заживо похованими.

За словами керівника селищної ради, людей одразу намагалися відкопати. Проте наступна колона російських окупантів, яка йшла містом, почала стріляти по машинах і людях, які відкопували загиблих. Єрко зазначив, що вони навіть зверталися до загарбників і просили, щоб їм дозволили розкопати людей – проте розкопувати ніхто не дозволяв.

Він зазначив, що досі невідомо, скільки людей загинули під завалами багатоповерхівок.

Крім цього, окупанти заважали проводити евакуацію мирного населення з Бородянки. Вони не погоджувалися на відкриття "зелених коридорів". Коли вперше вдалося домовитися про гуманітарний коридор для евакуації, він діяв не з 9 до 15 години, як мало б бути, а 1 годину 20 хвилин.

"Ми евакуювали близько 400 людей з будинку-інтернату. Наступного разу ми намагалися евакуювати людей, але були бойові дії. Лише на третій раз вдалося доїхати до тих населених пунктів, звідки людей змогли евакуювати", – розповідає Єрко.

До моменту, коли можна було провести хоч якусь евакуацію, зв’язку у селищі не було уже близько 10 днів. При цьому окупанти не дозволяти сповіщати людей про можливість виїхати через гучномовці, ходити по вулицях і попереджати теж не давали, каже керівник селищної ради.

"Як сповістити людям, що їдуть їх визволяти — ми не знали. Тому на свій страх і ризик посилали сміливців, які бігли вулицями і кричали, що йде евакуація. А коли почалася евакуація на Гомель в Білорусь – люди вже не знали, чи то забирають їх на Гомель, чи то їх будуть везти на вільні території України", – каже він.

Нагадаємо, Бородянка була звільнена від російських окупантів 1 квітня. Коли орки покинули селище, від деяких будинків лишилися лише завали – російські загарбники стерли їх з лиця землі. Багато осель українців пошкоджені і спалені внаслідок бомбардувань.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти