"Мінські домовленості могли померти не повністю": у Раді пояснили, що буде з переговорами в ТКГ

23 лютого 2022, 10:31
Практичні питання по Донбасу все одно потрібно якось обговорювати, вважає член української делегації в ТКГ Олександр Мережко.
'Мінські домовленості могли померти не повністю': у Раді пояснили, що буде з переговорами в ТКГ
У Раді пояснили, що буде з переговорами в ТКГ / Фото РБК-Украина

Поки що немає ніякої альтернативи переговорам у Тристоронній контактній групі, заявив Голова комітету Верховної ради із зовнішньої політики і член української делегації в ТКГ Олександр Мережко.

За його словами, щоб зрозуміти, чи повністю померли Мінські домовленості чи ні, потрібно трохи почекати. Про це пише РБК-Україна.

Він нагадав, що на початок березня 2022 року була запланована чергова зустріч ТКГ. За його словами, українська сторона туди прийде, але питання в тому, чи прийде російська сторона.

"Поки що ніякої альтернативи ТКГ немає, треба почекати трохи, щоб зрозуміти, Мінські домовленості повністю померли чи ні. Треба обговорити це питання і з ОБСЄ. На початку березня має відбутися чергова зустріч ТКГ, думаю, ми на неї прийдемо – питання в тому, чи прийде інша сторона", – зазначив Мережко.

Також він зазначив, що Москва і раніше не визнавала себе стороною Мінських домовленостей, тому відмова РФ від "Мінська" після визнання "ЛДНР" по суті нічого для неї не змінює.

Проте надалі повинна бути якась комунікація для розв’язання питань, пов’язаних з Донбасом, зауважив Мережко. Серед них – питання звільнення незаконно утримуваних ОРДЛО українців.

"Якась комунікація все одно повинна бути, і наших людей треба повертати, але на даний момент немає розуміння, з ким і як розмовляти", – сказав нардеп.

Інший член української делегації в ТКГ Сергій Гармаш вважає, що Мінські домовленості втратили свою роль стримуючого Росію фактора після того, як РФ визнала "ЛДНР", тому у них більше немає сенсу. Проте Гармаш наголосив, що це його особиста думка, а не офіційна позиція ТКГ.

Вихід Росії з Мінських угод

22 лютого президент Росії Володимир Путін заявив, що Мінських угод більше немає після того, як РФ визнала офіційно "ЛДНР".

"Тепер Мінських угод не існує, чого ж їх виконувати, якщо ми визнали незалежність цих утворень?", – заявив Путін.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти