Доведеться платити за комуналку на 30% більше: експерт оцінив меморандум з МВФ

2 червня 2020, 13:47оновлено 2 червня 2020, 14:23
Тарифи вже точно не будуть нижчими від тих, що були минулої зими.
Тарифи, гроші
Українцям доведеться платити за комуналку на 30% більше / УНІАН

Знижка на газ, від якої відмовляються в меморандумі з МВФ, і раніше нікого ні до чого не зобов'язувала. Це була рекомендація, бо, по суті, вона і не працювала, заявив очільник Житлового союзу України Олександр Скубченко.

Про це Олександр Скубченко розповів у коментарі виданню Главред.

"Наприклад, якщо взяти дані Держстату за січень, де вже повинні були нараховувати знижку, українці заплатили на 25% більше комунальних послуг, ніж у січні 2019 року, бо по факту з понад 1000 підприємств одноразово знижку надали трохи більше сотні з них", - уточнив експерт.

За його словами, замість цієї знижки Мінрегіон, як і годиться перед прийняттям Кабміном, заздалегідь опублікував текст постанови для громадського обговорення щодо порядку зміни формування тарифів на виробництво тепла з урахуванням ціни газу.

Скубченко підкреслив, що ця постанова гірша за знижку.

"Відповідно, вже в червні її приймуть і до 1 серпня, як і зобов'язалися перед МВФ, згідно з новим порядком всі тарифи переглянуть. І те, що пропонує ця постанова, ще гірше, ніж знижка. Бо знижка хоча б передбачала щомісячну зміну тарифу на тепло з урахуванням зміни ціни на газ. Але тепер цим просто доб'ють всіх споживачів, бо тепер для розрахунку ціни газу на наступний опалювальний період пропонується взяти середню ціну газу, яка сформувалася минулої зими. Якщо говорити в цифрах, то середня торішня ціна газу становить 6000 гривень, а це означає, що тарифи вже точно не будуть нижчими від тих, що були минулої зими. Це рішення злочинне, бо Нафтогаз має право формувати ціну газу щомісяця, але тарифи на це не поширюється", - зазначив очільник Житлового союзу України.

Скубченко додав, що це, в свою чергу, ще більше посилить боргове навантаження по комуналці.

"Тим більше, що з урахуванням змін у субсидіях, які Кабмін Гончарука прийняв у жовтні минулого року, норму оплати послуг ЖКГ підвищили з 15 до 20% від доходу. Ця постанова через карантин запрацює в жовтні, і фактично цим сім'ям вже доведеться платити за комуналку на 30% більше. Наприклад, якщо сім'я з доходом 10 тисяч гривень з 2 тисяч комуналки оплачувала 1500, і ще 500 гривень оплачувала держава, то тепер з урахуванням підвищення всі 2000 такій родині вже доведеться платити самій. Таким чином грабувати населення в кризу будуть ще більше", - підсумував експерт.

читайте такожПідписання меморандуму з МВФ стане початком кінця ЗеленськогоНагадаємо, раніше ЗМІ опублікували повний текст Меморандуму України з МВФ (Міжнародним валютним фондом), в якому прописані зобов'язання, взяті офіційним Києвом для отримання кредиту у розмірі 5 мільярдів доларів.

Документ підписав президент Володимир Зеленський, прем'єр Денис Шмыгаль, міністр фінансів Сергій Марченко і очільник НБУ Яків Смолій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти