"Легенда Опішні": пішов із життя найстарший гончар України

30 січня 2021, 22:39
Зупинилося серце видатного українського гончара Василя Онуфрійовича Омеляненка
'Легенда Опішні': пішов із життя найстарший гончар України
Помер найстарший гончар України

На Полтавщині помер найстарший гончар України Василь Омеляненко. Йому було 95 років, повідомила Опішнянська територіальна громада 29 січня. Про смерть видатного гончара також повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

"Зупинилося серце видатного українського гончара Василя Онуфрійовича Омеляненка. Внесок майстра глиняної іграшки та зооморфної скульптури в становлення народних художніх промислів неоціненний для країни", - написав він.

'Легенда Опішні': пішов із життя найстарший гончар України

"Він легенда Опишні. Його цінують на Полтавщині. І справедливо, щоб ним стала пишатися вся Україна. Зробимо в Міністерстві все, щоб сприяти цьому. І щоб якомога більше українців відвідали Опішнянський парк глиняної скульптури та познайомилися з роботами майстра. Боляче тільки, що посмертно", - підкреслив міністр.

відео дня

Василь Омельяненко - біографія

Василь Омеляненко заслужений майстер народної творчості України, лауреат премії імені Данила Щербаківського та Національної премії України імені Тараса Шевченка, також Омеляненко член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Національної Спілки Художників України та член Наглядової ради Національного музею-заповідника українського гончарства, старший гончар України.

Василь Омеляненко народився в селищі міського типу Опішні в бідній селянській родині. Сім'я наймала житло в односельців на розі Гончар, де споконвіку жили гончарі.

Омеляненко до війни здобув семирічну освіту. Середню отримав вже після війни у вечірній школі. У 1950 році Василь Омеляненко закінчив вечірню школу, а в 1950 році працював на заводі "Художній Керамік".

Василь Омеляненко брав участь у численних виставках і конкурсах, як в Україні, так і за кордоном: у Бельгії, Канаді, Японії, Болгарії, Югославії, Польщі, США, Норвегії, Великобританії та інших країнах світу.

Смерті акторів - про що раніше повідомляв Главред:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти