Вчені розкрили серйозну небезпеку Covid-19 для мозку

28 квітня 2020, 01:39
Фахівці відзначають, що коронавірус може провокувати неврологічні патології.
Коронавірус
Коронавірус вражає мозок / Reuters

У Великобританії вірусолог Джеремі Россман з Університету Кента зробив висновок, що коронавірус може впливати на мозок людей і викликати неврологічні симптоми.

Як пише видання The Conversation, коронавірус несе небезпеку інфекції для центральної нервової системи.

За словами вченого, крім звичайної ГРВІ, коронавірус також здатний вражати інші тканини, провокуючи такі симптоми, як блювання, діарею, порушення роботи серця і згортання крові.

відео дня

Дослідники попереджають, що Covid-19 здатний вражати мозок. Відомі випадки розвитку у пацієнтів з Covid-19 синдрому Гійєна-Барре, коли імунна система, реагуючи на інфекцію, помилково атакує клітини периферичних нервів. Це призводить спочатку до м'язової слабкості, а потім до паралічу. В інших випадках коронавірус викликав важкий енцефаліт із запаленням і набряком мозку, а також гостре порушення кровообігу в мозкових тканинах (інсульт).

читайте такожЕксперт пояснив небезпеку використання смартфонів під час пандемії Covid-19В цілому, неврологічні симптоми різної тяжкості спостерігаються у 36% пацієнтів, які скаржаться на головний біль, запаморочення, втрату смаку і нюху, судоми і галюцинації. Ці прояви частіше спостерігалися при важкому перебігу захворювання і зберігалися після одужання.

Вчені відзначили здатність коронавіруса швидко долати бар'єр та уражати головний мозок. Неврологічні симптоми виникають або через безпосередній вплив вірусу на нервові тканини, або через надмірну активацію імунної системи. Ще одним шляхом проникнення інфекції в мозок можуть служити нюхові нейрони в носі. Саме тому пацієнти з Covid-19 часто скаржаться, що не чують запахи.

Нагадаємо, у Британії різко зросла кількість потрапляння до лікарні неповнолітніх, у яких разом з коронавірусом виявляють запалення, і медики його пов'язують із Covid-19.

Як раніше повідомлялося, коронавірус в світі не збавляє своїх обертів і вже щосили бушує в африканських країнах. У зв'язку з цим ВООЗ зробили тривожну заява.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти