Річниця катастрофи Боїнга МАУ в Ірані: що з'ясувало слідство

8 січня 2021, 09:25
Уже минув рік з того дня, коли в Ірані розбився літак МАУ, який виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Тоді загинули 176 осіб.
МАУ, Іран
Унаслідок катастрофи літака МАУ загинуло 176 осіб / Reuters

Рік тому, 8 січня 2020 року, літак Boeing української авіакомпанії МАУ розбився незабаром після вильоту з міжнародного аеропорту Імама Хомейні в Тегерані. На борту перебувало 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, серед них — 11 українців. Всі вони загинули. В історії української цивільної авіації ця авіакатастрофа стала найбільшою за кількістю загиблих.

На момент виконання рейсу не було жодних обмежень перельотів над Тегераном, хоча за кілька годин до цього Іран завдав ракетних ударів по військових базах США в Іраку. Уже в травні 2020 року в Міністерстві оборони Ірану заявили, що винним в авіакатастрофі літака МАУ у небі над Тегераном є оператор ракетної системи, який порушив правила дій ведення вогню "без отримання дозволу".

Зазначимо, іранська влада спочатку заперечувала, що літак могли збити, і наполягала на технічних причинах аварії. Президент України Володимир Зеленський 10 січня заявив, що версія про потрапляння ракети не виключена, проте вона поки не знайшла свого підтвердження.

Напередодні, 9 січня, прем'єр-міністр Канади в прямому ефірі національного телеканалу заявив, що канадська розвідка має докази потрапляння іранської ракети в літак МАУ в небі над Тегераном.

Крім того, деякі лідери західних країн з посиланням на дані розвідки теж стверджували, що лайнер був збитий системами протиповітряної оборони (ППО).

11 січня, через три дні після катастрофи, Іран оголосив, що його військові в середу, 8 січня, збили український лайнер Boeing 737-800 компанії МАУ "ненавмисно".

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад-Джавад Заріф заявив, що до події призвела "людська помилка". Також він вибачився перед сім'ями загиблих.

"Сумний день. Згідно з попередніми висновками внутрішнього розслідування Збройних сил, людська помилка в період кризи, спровокованої авантюризмом США, призвела до катастрофи", — сказав Заріф.

Іранська сторона пообіцяла провести розслідування, покарати винних і виплатити компенсації. Однак процедура розслідування, як і питання виплат, затягувалися протягом року.

Розслідування катастрофи

Тільки 23 серпня 2020 року іранська влада оприлюднила інформацію з чорних ящиків збитого в січні під Тегераном українського пасажирського літака Міжнародних Авіаліній України. Після того як у двигун авіалайнера потрапила ракета, пілоти продовжували спроби контролювати управління літаком, а самописець фіксував інформацію ще 19 секунд.

22 грудня 2020 року в Ірані організація цивільної авіації опублікувала остаточний технічний звіт про причини катастрофи Боїнга української авіакомпанії МАУ.

Згідно зі звітом, літак був збитий зенітною ракетою через те, що була допущена людська помилка.

Звіт іранські чиновники вже передали офіційним особам України та інших країн, громадяни яких теж загинули при катастрофі Боїнга.

Компенсації сім'ям загиблих

Згідно з останніми даними, 7 січня 2021 року стало відомо, що Канаду не задовольняє пропозиція Ірану виплатити родичам жертв катастрофи рейсу PS752 по 150 тисяч доларів. Остаточна сума компенсації буде предметом переговорів між Канадою, Іраном і ще чотирма країнами, громадяни яких загинули.

30 грудня 2020 року в Ірані вирішили виділити 150 тисяч доларів сім'ям кожної з жертв катастрофи МАУ.

Напередодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що влада Ірану у жодному разі не зможе уникнути відповідальності за катастрофу літака української авіакомпанії МАУ і виплати компенсацій сім'ям загиблих пасажирів і членів екіпажу.

Катастрофа МАУ в Ірані - про що йшлося раніше:

  • 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, який виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, у тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини та Великобританії.
  • За три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер був збитий "унаслідок ненавмисної людської помилки", і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.
  • 18 липня стало відомо, що Іран передав бортові самописці з літака до Франції на дослідження.
  • 21 липня глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що зчитування "чорних ящиків" літака пройшло успішно.
  • Пізніше Іран погодився виконати всі свої зобов'язання за міжнародними конвенціями у сфері авіації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти