Генерал розповів про амбітну військову операцію ЗСУ під час анексії Криму

15 березня 2021, 07:09оновлено 15 березня 2021, 10:02
Українські військові могли взяти під контроль аеродроми на нині окупованому півострові, проте в останній момент отримали команду скасувати операцію.

Анексія Криму
Росія анексувала український Крим у 2014 році / Фото РБК-Україна

Українська армія планувала взяти під контроль і утримувати кримські аеродроми та інші стратегічні об'єкти під час окупації Криму Росією в 2014 році.

Цей план був реальним, і українські військові могли його реалізувати, проте його скасували. Про це заявив в інтерв'ю Крим. Реалії перший заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Віктор Назаров, який був у складі військової делегації до Криму.

"Ті задуми передбачали наше силове втручання в Криму. Ми розуміли, що завдання досить складне і навряд чи може бути виконане на 100%. Проте взяти під контроль ключові аеродроми, ключові об'єкти, як потім було на Донбасі, це було реально. Я досі аналізую і роблю висновок, що це завдання було реальним", - зазначив Назаров.

Він заявив, що боєготових частин було більш ніж достатньо для того, щоби не лише чинити опір, але і застосовувати його.

"Затвердили те, що треба підготувати сили і засоби. Перший ешелон - це були Високомобільні десантні війська. Вони повинні були з декількох аеродромів - Дніпро, Львів, Озерне - завантажитися на Іл-76 і АН-26. Літакам було поставлено завдання "злетіти", і вони почали рухатися за вказаним маршрутом на аеродроми. Гелікоптерам було поставлено завдання доставити командування Сухопутних військ", - розповів генерал.

Підрозділи повинні були прибути на аеродроми, наближені до Криму: Кульбакине Миколаївської області, Мелітополь, Херсон. І вже звідти повинні були перекидатися на територію Криму, на аеродроми Саки, Бельбек, Кіровськ, Джанкой. І другий ешелон - сухопутний - повинен був рухатися по перешийку, брати їх під контроль.

За його словами, відповідний план на початку березня 2014 року розглядав Генштаб ЗСУ, проте пізніше його скасував начальник Генштабу Михайло Куцин.

"Аргументація прозвучала так, що ситуація і так дуже напружена, не треба її напружувати ще більше. "Все, давайте команду "відставити", всіх повертати, і нікого не відправляйте, літаки на аеродроми, підрозділи свої в казарми, і на цьому закінчуємо", – пояснив він.

Куцин поки публічно не коментував заяву Назарова.

Анексія Криму

У березні 2014 року в Криму під дулами російських військових пройшов так званий "референдум" про статус півострова, більшість жителів нібито висловилися за приєднання до РФ. Пізніше Росія анексувала Крим. В Україні влада визнала 20 лютого 2014 року датою початку захоплення півострова.

Нагадаємо:

Повернення Криму до складу України

  • Президент України Володимир Зеленський 26 лютого підписав указ, що передбачає запуск процесу звільнення Криму. Також він доручив Кабміну розробити заходи, спрямовані на запуск Кримської платформи.
  • Саміт в рамках Кримської платформи повинен пройти 23 серпня в Києві. За словами заступника голови МЗС Еміне Джепарової, за підсумками переговорів повинна бути підписана Кримська хартія, в якій зафіксують проблемні моменти з питань півострова.
  • Заступник міністра з питань окупованих територій ігор Яременко 10 березня заявив, що перед стартом Кримської платформи будуть ухвалені закони, що регулюють правовий статус кримчан.
  • Рада національної безпеки і оборони 11 березня затвердила Стратегію деокупації та реінтеграції Криму. Як заявив секретар РНБО Олексій Данилов, документ перебуватиме в загальному доступі, також його переведуть на англійську мову і відправлять союзникам України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти