Що змінюється з 1 травня і далі: перерахунок пенсій, закон про мобілізацію та ціни на продукти

29 квітня 2024, 09:00оновлено 30 квітня, 12:30
1064
Що змінюється з 1 травня і впродовж місяця - перерахунок пенсій частини українців, набуває чинності закон про мобілізацію і чи будуть скакати ціни на продукти.
Що змінюється в травні
Що змінюється з 1 травня і далі? / колаж Главред, фото УНІАН і ua.depositphotos.com

Чи буде перерахунок пенсій з 1 травня?

Масштабного перерахунку пенсій з 1 травня в Україні не буде, але тим людям, які досягли віку 70 років і водночас розмір їхніх пенсійних виплат менший за 10 340 грн 35 копійок, невеликий перерахунок все-таки автоматично проведуть.

Кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський підтвердив у коментарі "Главреду", що для отримання нових надбавок громадянам звертатися до Пенсійного фонду не обов'язково.

"Так особам віком від 70 до 74 років надбавка до пенсії становить 300 грн, від 75 до 79 років - 456 грн, понад 80 років - 570 грн. Тобто, ті особи, які станом на 1 травня досягнуть віку 70, 75 і 80 років отримають наведені вище надбавки до пенсій. Надбавки за віком нараховуються автоматично. Пенсіонерам для їх отримання не потрібно звертатися до Пенсійного фонду. Крім того, пенсіонери, які працюють, отримують надбавку за кожен рік нового набутого стажу. Тобто, якщо станом на 1 травня ваш стаж збільшиться на рік, то ви можете отримати надбавку 23,61 грн. Оскільки такі надбавки дуже маленькі і їх отримає обмежена кількість пенсіонерів, то жодних проблем для їх виплат не виникне. Держава має для цього необхідні кошти", - сказав він.

відео дня

Як розповів "Главреду" політичний аналітик і юрист Дмитро Франчук, ситуація з таким перерахунком пенсій виглядає трохи двоякою.

"З одного боку, уряд України заявив, що має кошти для виплати надбавок. З іншого боку, бюджет України все ще перебуває під значним тиском через війну з Росією", - сказав він.

Адвокат з "Адвокатського бюро Івана Хомича" Олена Воронкова розповіла "Главреду", що Кабміном ще торік пенсійний формат "доплата за вік" був тимчасово скасований спеціальною постановою.

"До ухвалення у 2023 році постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2023 року № 168 "Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткові заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найуразливіших верств населення у 2023 році" можна було очікувати підвищень пенсії пенсіонерам - особам, які досягли 70-80-річного віку, так звана "доплата за вік". Але вищевказану доплату було скасовано. Тому, на жаль, на травень не передбачається масових підвищень пенсій населення", - сказала вона.

Мобілізація, воєнник

Коли набуває чинності закон про мобілізацію?

З 18 травня набуває чинності резонансний "Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку".

Як розповів у коментарі "Главреду" політичний аналітик і юрист Дмитро Франчук, закон помітно змінює весь складний комплекс мобілізаційних процесів.

З 18 травня в Україні запускаються чотири черги мобілізації:

  • Перша черга - резервісти першого і другого розрядів військовозобов'язаних.
  • Друга черга - інші резервісти та військовозобов'язані, які не мають військового досвіду.
  • Третя черга - офіцери запасу.
  • Четверта черга - жінки, які мають необхідну військову спеціальність.

Крім того, буде змінено список категорій українців, які мають право на відстрочку від мобілізації. Зокрема, буде додано нові категорії - як-от багатодітні батьки, особи з інвалідністю та особи, які доглядають за хворими родичами.

Також законом заплановано створення мобілізаційного резерву, до якого будуть зараховані особи, які не підлягатимуть мобілізації під час першої черги, але можуть бути мобілізовані в разі потреби.

Крім того, каже Франчук, поліпшення системи соціального і правового захисту мобілізованих - їм буде надано кращі умови служби, а також їм та їхнім родинам буде надано більшу соціальну і правову підтримку.

Як розповів "Главреду" адвокат адвокатського об'єднання "Актум" Ігор Мунтяну, громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов'язані протягом 60 днів від дня набрання чинності документом (тобто - до 18 липня 2024 року) уточнити адресу проживання, контактні номери телефонів, адреси електронної пошти та інші персональні дані.

Якщо військовозобов'язаний перебуває в Україні, для уточнення/оновлення даних він може звернутися:

  • до ТЦК за місцем перебування на військовому обліку (або за місцем проживання);
  • до Центру надання адміністративних послуг;
  • зареєструватися через електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста.

Якщо ж військовозобов'язаний громадянин перебуває за кордоном, то для уточнення/оновлення даних він може:

  • надіслати свої дані на офіційну електронну адресу ТЦК за місцем перебування на військовому обліку або надати інформацію, зателефонувавши за вказаними на сайті ТЦК номерами;
  • зареєструватися через електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста.

Таким чином, звертає увагу Мунтяну, закон про мобілізацію передбачає - що право уточнити/оновити контактні дані та адресу проживання/перебування тепер обов'язок громадянина, а не право. При цьому громадянин вільний самостійно обирати спосіб для оновлення даних - ТЦК, ЦНАП або електронний кабінет.

"Фактично е-кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста створюється на кожну особу автоматично (зіставлення даних із різних реєстрів), а от користуватися ним чи ні - право людини. Адже ЗУ про мобілізацію не містить норм щодо е-кабінету, проте сам е-кабінет було запроваджено Законом №3549-IX "Про цифровізацію військового обліку", він набув чинності 4 квітня 2024 року", - сказав юрист.

Як каже Мунтяну, у новому мобілізаційному законі йдеться про необхідність затвердження Кабміном окремого документа - "Положення про Державний вебпортал електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони". Водночас закон про цифровізацію військового обліку також встановлює терміни для ухвалення Кабміном необхідних підзаконних актів. Тож, відповідні документи щодо регулювання е-кабінету військовозобов'язаного мають бути ухвалені вже найближчим часом - до 4 травня 2024 року

"У новому законі №10449 акцент зроблено не на покаранні, а скоріше на заходах впливу на громадян за невиконання вимоги ТЦК і це можна розцінювати як окремий вид юридичної відповідальності. Однак, до такої відповідальності пропонується притягувати поза межами наявних наразі в законодавстві механізмів та процедур притягнення до юридичної відповідальності, наприклад, цивільної, адміністративної, кримінальної відповідальності. Вжиття таких заходів впливу, навіть за рішенням суду, до особи, яка не виконала вказівки представника органу держвлади, викликає зауваження. Адже держава має достатньо засобів впливу на правопорушника в разі невиконання ним законних вимог. Зокрема, притягнення до адміністративної відповідальності та механізми, що застосовуються в рамках провадження у справах про адміністративні правопорушення. Загалом, вимоги ТЦК нічим не відрізняються від певних законних вимог інших органів держвлади в межах наявних повноважень", - каже юрист.

Як каратимуть за порушення закону про мобілізацію?

Ще одне важливе питання, за словами Мунтяну - те, які передбачено покарання за порушення закону.

"Наприклад, якщо 60 днів минули, а військовозобов'язаний не уточнив свої облікові дані, ТЦК надсилає вимогу про уточнення даних. Після того як така вимога буде проігнорована, ТЦК подає до суду адмінпозов про обмеження у праві керування авто. Якщо на особу буде накладено таке обмеження, а вона продовжить керувати автомобілем, у разі зупинки її працівниками поліції буде складено протокол за ст. 126 КУпАП щодо позбавлення права керування на певний строк, у разі повторного - буде складено протокол про накладення штрафу в розмірі 20 400 грн", - сказав він.

Якщо ж військовозобов'язаний громадянин перебуває за кордоном, то для уточнення/оновлення даних він може:

  • надіслати свої дані на офіційну електронну адресу ТЦК за місцем перебування на військовому обліку або надати інформацію зателефонувавши за вказаними на сайті ТЦК, номерами;
  • зареєструватися через електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста.

Таким чином, звертає увагу Мунтяну, закон про мобілізацію передбачає - що право уточнити/оновити контактні дані та адресу проживання/перебування тепер обов'язок громадянина, а не право. При цьому громадянин вільний самостійно обирати спосіб для оновлення даних - ТЦК, ЦНАП або електронний кабінет.

"Фактично е-кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста створюється на кожну особу автоматично (зіставлення даних із різних реєстрів), а от користуватися ним чи ні - право людини. Адже ЗУ про мобілізацію не містить норм щодо е-кабінету, проте сам е-кабінет було запроваджено Законом №3549-IX "Про цифровізацію військового обліку", він набув чинності 4 квітня 2024 року", - сказав юрист.

Як каже Мунтяну, у новому мобілізаційному законі йдеться про необхідність затвердження Кабміном окремого документу - "Положення про Державний веб-портал електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони". Водночас закон про цифровізацію військового обліку також встановлює терміни для ухвалення Кабміном необхідних підзаконних актів. Тож, відповідні документи щодо регулювання е-кабінету військовозобов'язаного мають бути ухвалені вже найближчим часом - до 4 травня 2024 року

"У новому законі №10449 акцент зроблено не на покаранні, а скоріше на заходах впливу на громадян за невиконання вимоги ТЦК і це можна розцінювати як окремий вид юридичної відповідальності. Однак, до такої відповідальності пропонується притягувати поза межами наявних наразі в законодавстві механізмів та процедур притягнення до юридичної відповідальності, наприклад, цивільної, адміністративної, кримінальної відповідальності. Вжиття таких заходів впливу, навіть за рішенням суду, до особи, яка не виконала вказівки представника органу держвлади, викликає зауваження. Адже держава має достатньо засобів впливу на правопорушника в разі невиконання ним законних вимог. Зокрема, притягнення до адміністративної відповідальності та механізми, що застосовуються в рамках провадження у справах про адмінправопорушення. Загалом, вимоги ТЦК нічим не відрізняються від певних законних вимог інших органів держвлади в межах наявних повноважень", - каже юрист.

Ринок, продукти

Що буде з цінами на продукти в травні?

Як свідчить прогноз Олександра Хмелевського для "Главреда", у травні варто очікувати, що за деякими позиціями виникне дефіцит овочів старого врожаю, але серйозних коливань цін на продовольство все ж таки не треба очікувати.

"Травень характеризується тим, що в продажу з'являється все більше овочів нового врожаю. Ціни на ранні овочі значно перевищують ціни на овочі минулого врожаю. Але поступово зі збільшенням пропозиції, ціни на ранні овочі знижуються. Також відбувається поступове зниження цін на овочі врожаю минулого року, оскільки продавцям потрібно звільнити склади для нового врожаю. Проте за деякими позиціями виникає дефіцит овочів старого врожаю, що пов'язано з псуванням овочів на складах, або підвищеним їх споживанням у попередній період. Так, наприклад, зростають ціни на капусту, що пов'язано з її низькими запасами. Нещодавно у продажу з'явилися томати українського виробництва, вартість яких значно вища, ніж імпортних", - сказав він.

Хмелевський вважає, що в травні сильно дешевшатимуть томати, а також курячі яйця, але подорожчають яблука і груші врожаю минулого року (а також на шоколад - через какао-кризу).

"Проте, у травні вартість томатів знижуватиметься. Уже знизилися ціни на парникові огірки та зелень. У травні очікується подальше зниження цін на ці продукти. Також у травні знижуватимуться ціни на яйця, через зростання пропозиції. Натомість у травні зростатимуть ціни на фрукти минулого врожаю, зокрема, яблука та груші. Новий урожай цих фруктів буде ще не скоро, а витрати на збереження старого врожаю зростають. Крім того, частина фруктів псується, що знижує пропозицію. Оскільки останнім часом спостерігається девальвація гривні, то за продовження цієї тенденції відбуватиметься зростання цін на імпортні товари. На світових ринках триває рекордне зростання цін на какао, яке пов'язане зі значним скороченням його виробництва. Тому, незважаючи на те, що останніми місяцями ціни на шоколад і цукерки значно зросли, очікується їхнє подальше подорожчання на 50-70%. Також через зростання цін на каву, очікується подальше зростання цін на цей товар у магазинах України", - підсумував експерт.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти